Može li se izbeći plaćanje kazne za saobraćajni prekršaj: Da li metode "izvlačenja" imaju efekta?
Kazne u saobraćaju, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić, Ilustracija

PLAĆANJE KAZNE

Može li se izbeći plaćanje kazne za saobraćajni prekršaj: Da li metode "izvlačenja" imaju efekta?

Ako vas je uhvatio radar za prekoračenje brzine, odnosno laserski uređaj, jer se radari odavno ne koriste ali ih i dalje tako nazivamo, računajte da su vam šanse jako slabe

Objavljeno:

Iako mnogi misle da vozač nema nikakvih šansi da izbegne kaznu za saobraćajni prekršaj kad ga zaustavi policija i tvrdi da je nešto skrivio, u praksi nije uvek tako. I te kako može, ako je istina na njegovoj strani i ako zna šta da radi i kako da postupi u takvoj situaciji. Evo šta to u praksi znači.

Teško za prekoračenje i alkohol

Ako vas je "uhvatio“ radar za prekoračenje brzine, odnosno laserski uređaj, jer se radari odavno ne koriste ali ih i dalje tako nazivamo, računajte da su vam šanse jako slabe. Možete se do sutra pozivati na dozvoljenu grešku koji svaki merni uređaj mora da ima i koja je predviđena i našim propisima, pa čak i specifikacijom samog uređaja koju je sastavio proizvođač. Nulta tolerancija je izvesna, a sudije u takvim situacijama uglavnom odmah donose osuđujuću presudu.

Eventualno, prethodno traže mišljenje Direkcije za mere i dragocene metale, jer je u njihovoj nadležnosti overavanje laserskih merila brzine, koje koristi saobraćajna policija. Nažalost, Direkcija je zauzela stav da se izmerena brzina smatra konačnom, bez obzira na pravila struke i činjenicu da se ni za jedno merilo na svetu ne može reći da je apsolutno tačno, i gotova stvar.

Da se žalite apelacionom sudu možete, ali time ništa nećete postići jer oni takve presude uglavnom potvrđuju.

Isto je i ako „naduvate“ preko 0,2 promila. Testirali su vas alkometrom čija je ispravnost overena i tu nikakve žalbe ne pomažu. U ovim situacijama, ili idete na sklapanje sporazuma na način o kojem je Telegraf već pisao, ili odmah platite polovinu kazne ako je reč o manjem prekoračenju, ili ste „naduvali“ do 0,5 promila, pa ste dobili prekršajni nalog.

Šta ako nestanete?

Nije nepoznanica da su mnogi pokušali da izbegnu kaznu tako što se nisu odazivali na sudske pozive - po sistemu nikom ne otvaraj vrata i sakrij se dok ne dođe do zastarevanja, koje nastupa za dve godine od momenta pokretanja postupka. Činjenica je da je prekid postupka zbog zastarenja način da se izbegne plaćanje kazne i da je nekima uspelo da se izvuku upravo tako što nisu primali pozive od suda...

Međutim, moramo da razočaramo one koji vole da čine i ovakav prekršaj - ni ovaj način više "nije pouzdan". Evo zašto. Obaveštenje o tome da treba da dođete u sud i preuzmete poziv jer niste bili kod kuće kada je pokušana dostava, može vam biti ostavljeno na vratima stana ili kuće u kojoj živite. I onda, ako se ne pojavite, poziv se kači na oglasnu tablu suda gde stoji osam dana i posle toga se smatra uručenim, pa sudija može da donese presudu iako vas uopšte ne sasluša ako je tako naznačeno u pozivu.

U tom slučaju, ako presuda postane pravosnažna pre zastarevanja, prekršilac bi trebalo da ostane još dve godine u „ilegali“ jer onda teče rok od nova 24 meseca za izvršenje.

Ono što dodatno komplikuje život u takvoj situaciji jeste što sudije tada uglavnom izdaju opštu naredbu za dovođenje, a kad policija nekoga ne može da pronađe na adresi na kojoj je prijavljen, onda mu se stavlja takozvana „pasivna adresa“. Nakon toga, gde god da vas zaustave i legitimišu, bilo u saobraćaju, bilo na ulici ili u nekom objektu, odvešće vas pravo u pritvor, a zatim kod dežurnog sudije. Tamo ćete odmah morati da platite sve kazne koje su vam izrečene, a ako nemate novca ili nećete, sve novčane kazne vam se pretvaraju u zatvorske po principu jedan dan zatvora za svakih 1.000 dinara.

Da li potpisati policijski zapisnik?

Kada vas zaustavi policajac i tvrdi da ste napravili neki prekršaj, a nema nikakvu fotografiju ni video-zapis kao dokaz, on će sačiniti zapisnik o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju i ponuditi vam da potpišete. Nemojte samo odbiti, kao što mnogi rade, nego tražite da unesete svoje primedbe jer na to imate pravo. Ili da sami uneste svoju verziju u rubriku koja je za to predviđena, ili da mu izdiktirate pa da policajac to napiše. Onda slobodno potpišite. Važno je da tačno zapamtite šta ste napisali i da to isto posle ponovite pred sudom.

Šta kada slučaj dođe do suda?

Saglasno Članu 89. Zakona o prekršajima, teret dokazivanja prekršaja i odgovornosti na podnosiocu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dakle na saobraćajnoj policiji ili komunalnoj miliciji.

A kad čvrstih dokaza nema, onda ostaje još samo iskaz policajca i vaša ubedljiva odbrana u kojoj ćete ponoviti isto ono što ste napisali u zapisniku kad su vas zaustavili.

Bonus video:

00:23

Pala prva kazna u majkama i snajkama

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.