NAJMLAĐI SE BORE ZA ŽIVOT NA RESPIRATORIMA: U Srbiji zabeleženi KORONA FENOMENI, virus udara i na decu
Ilustracija, Foto: Profimedia

katastrofa

NAJMLAĐI SE BORE ZA ŽIVOT NA RESPIRATORIMA: U Srbiji zabeleženi KORONA FENOMENI, virus udara i na decu

Usled infekcije, na desetine malih pacijenata širom naše zemlje završilo je na najjačoj terapiji

Objavljeno:

Dok Srbija obara rekorde po broju vakcinisanih od kovida-19, smrtonosna zaraza ne posustaje, naprotiv, udara tamo gde najviše boli, na najmlađe, na one koji su došli na svet pre desetak dana.

Kako za Objektiv navode stručnjaci, najkritičnija situacija je u UKC Niš i UKC Kragujevac, gde se lekari bore za živote nekoliko mališana, od kojih najmlađi ima svega osam dana. Doktorka Dragana Savić iz Pedijatrijske klinike Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac kaže da se lekari ove ustanove bore za život devojčice rođene u kraljevačkom porodilištu.

– Tek rođena devojčica ima plućnu hipertenziju, koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test, koji je pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji – rekla je dr Savić.

NEZAPAMĆEN SLUČAJ

Kako navode u UKC Kragujevac, majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida. Načelnik Bolnice za pedijatriju „Dr Olga Popović Dedijer” prim. dr Vojislav Lekić navodi da je bilo slučajeva dece obolele od kovida i u drugim delovima sveta.

ČITAVA PORODICA SE BORI ZA ŽIVOT

I osmogodišnjak iz mesta Džep u opštini Vladičin Han zaražen koronavirusom bori se za život na respiratoru u Nišu, što je potrvrdio i njegov otac Stanko. On je ispričao kako je i sam hospitalizovan u Surdulici, kao i da mu je i supruga i još troje dece pozitivno. – Supruga je kod kuće, troje dece se oporavlja, ja sam u bolnici, a naš sin je na aparatima – priča Stanko. Ovaj dečak, kako kažu komšije za Objektiv, ima i primarnu bolest, a ono što ih najviše brine jeste što je Džep postao žarište na jugu Srbije. – Sve talase smo prošli bez problema, a sada nas je korona pokosila. Zaražene su nam čitave generacije – kaže Dragiša I.

BEBA OD 11 DANA U KBC “DRAGIŠA MIŠOVIĆ”

U Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović” u Beogradu trenutno se nalazi 13 dece, od kojih najmlađi ima samo 11 dana. Kako za Objektiv navodi načelnica Dečje klinike Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović” Olivera Ostojić, beba ima blagu temperaturu, ali uprkos tome, leči se kao najteži pacijenti.

– Na kiseoničkoj je potpori i infuziji. Još uvek ne znamo kako se beba zarazila, ali najverovatnije je da se inficirala u toku trudnoće. Iako je u čitavom svetu jednocifren broj dece koja su se zarazila u majčinoj utrobi i koja su u kritičnom stanju, to se dešva i kod nas – kaže dr Ostojić.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.