MINISTAR RUŽIĆ PROGOVORIO O ZAVRŠNOM TESTU: Kaže da đaci imaju DOVOLJNO VREMENA ZA PRIPREMU
Branko Ružić, Foto: Print Screen Youtube

maturski ispit

MINISTAR RUŽIĆ PROGOVORIO O ZAVRŠNOM TESTU: Kaže da đaci imaju DOVOLJNO VREMENA ZA PRIPREMU

Ministar ističe da se epidemiološka situacija u našoj državi popravlja iz dana u dan, te da je to uticalo na odluku da se dece vrate u škole

Objavljeno:

"Mislim da ima sasvim dovoljno vremena do juna i da đaci zaista mogu da iskoriste ovaj period da se pripreme za završni test. Taj završni test je uvek malo lakši nego probni završni test koji smo imali nedavno", kaže Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Navodi da zakon predviđa da se test održi, te da on, kako je rekao, "ima i selekcionu i evalucionu ulogu".

- Živimo u vanrednim okolnostima, najvažnije je da nismo izgubili kontinuitet u procesu sticanja znanja. Ministarstvo je dozvolilo nastavnicima da gradivo reduciraju do 20 procenata, da đaci budu fokusirani na ono što je najvažnije, i ako govorimo o smanjenom obimu znanja onda možemo da govorimo u to obimu. Naravno da će biti određenih manjkavosti - kaže Ružić.

Ministar ističe da se epidemiološka situacija u našoj državi popravlja iz dana u dan, te da je to uticalo na odluku da se dece vrate u škole.

- To u velikoj meri govori o činjenici da obrazovni proces teče, da je pokazao rezistentnost. Broj zaraženih prosvetnih radnika nikada nije prelazio dva ili tri procenta, a što se tiče dece jedan procenat. Taj procenat je zaista minoran u odnosu na aposolutni broj onih koji su učesnici čitavog procesa. Najviše zaraženih bilo je u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu. Prirodno je da u većim sredinama bude više zaraženih, što ne mora da znači da su se zarazili u školama - rekao je Ružić.

Još jednom je pozvao sve građane da se vakcinišu protiv korona virusa.

- Vakcinacija je jedini lek, jedini način da se izborimo sa korona virusom. Ja uvek apelujem na sve građane da se vakcinišu. Što se tiče prosvete, oko 55 hiljada zaposlenih u prosveti je vakcinisano, to je malo više od trećine, što je dobar pokazatelj, ali pozivam i ostale da se vakcinušu - rekao je on.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.