KOVID BOLNICA U SUBOTICI ZBRINJAVA 156 PACIJENATA! Za 24 sata primljeno je 26 ljudi, stanje je ozbiljno!
Kovid bolnica/ilustracija, Foto: Printscreen

strašno

KOVID BOLNICA U SUBOTICI ZBRINJAVA 156 PACIJENATA! Za 24 sata primljeno je 26 ljudi, stanje je ozbiljno!

Dom zdravlja Subotica obezbeđuje primanje vakcine ili revakcinaciju I u bolničkim uslovima, nakon mišljenja lekarske komisije.

Objavljeno:

U Opštoj bolnici Subotica navode da je u sredu, tokom 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je 56 pregleda, 26 pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice, a 13 pacijenata je otpušteno na dalje kućno lečenje i izolaciju.

"Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalazi 156 pacijenata. U Kovid jedinici intenzivnog lečenja nalazi se 18 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, zaključno sa 14. aprilom. Epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna i dalje, zaključno sa 14.aprilom bilo je 1274 novoobolelih građana od kovida19. Zbirno smo blizu broja od 10.000 ukupno aktivno obolelih lica, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje, registrovano je 190 umrlih lica.Vakcinisanje je najznačajnije u borbi protiv ovog virusa, kaže dr Nebjša Bohucki, epidemiolog subozičkoj ZZJZ.

Bohucki ističe, da je ukupan vakcioni obuhvat oko 21 odsto u Subotici. -Prvu dozu vakcine primilo je 28900 građana, a drugu dozu je dobilo 18800 ljudi, pa je ukupno utrošeno za vakcinaciju do sada 47700 doza vakcina. Vakcinacija se nastavlja i preko eUprave, ali i bez prijavljivanja.Danas je u Novoj opštini vršena vakcinacija Fajzer vakcinom, i to bez prijava.

Dom zdravlja Subotica obezbeđuje primanje vakcine ili revakcinaciju I u bolničkim uslovima, nakon mišljenja lekarske komisije.

U kovid delu bolnice je angožavano oko 200 lekara i medicinskog osoblja. Dr Gordana Krtinić, epidemiolog i pomoćnica direktora Ošte bolnice, kaže da su zdravstveni radnici već na izmaku snaga, a sistem prenapregnut radom u smenama.

"U bolnici se vakcinišu samo osobe koje imaju alergijske reakcije i teža hronična stanja, isključivo Sinofarm vakcinom. Oni su upućeni u bolnicu, sa punkta Doma zdravlja, a kontrolu dobijaju pod strogo kontrolisanim uslovima i pod nadzorom anesteziologa. Rade se hitne operacije, a manje liste čekanja su za operacije katarakte, ali očekujemo da će kapaciteti biti veći, smanjenjem broja kovid pacijenata", kaže dr Krtinić .

Ona dodaje, da je sve više mlađih pacijenata, sa težom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prethodnom talasu. Od 13 aprila, u subotičkoj bolnici se primenjuje i novi lek za lečenje pacijenata u subotičkoj bolnici „bamlavinimab” sa mononukleinskim antitelima, potvrdila je dr Krtinić, objašnjavajući da očekuju, da uz taj lek pacijenti imaju lakšu kliničku sliku, ukoliko lek prime na vreme, i apelujući na pridržavanje mera i vakcinisanje.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.