"OVO JE STVAR KOJA SE NE MOŽE DONETI PREKO NOĆI, GENERACIJE SU ISPUŠTENE": Da li će biti uveden vojni rok?
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

služenje vojske

"OVO JE STVAR KOJA SE NE MOŽE DONETI PREKO NOĆI, GENERACIJE SU ISPUŠTENE": Da li će biti uveden vojni rok?

Radulović kaže i kako naša vojna oprema malo zaostaje u odnosu na opremu koju imaju komšije, kao i da je cilj da se zaštitimo na polju raketne zaštite

Objavljeno:

Održana je generalna proba vojne vežbe "Odgovor 2021", a završna faza biće izvedena sutra. Tada će učestvovati 1.200 pripadnika Vojske Srbije, kao i 300 pripadnika policije. Vojno-politički analitičar Vlade Radulović objasnio je i zbog čega je raketa "Grom" uzburkala region.

Radulović kaže i kako naša vojna oprema malo zaostaje u odnosu na opremu koju imaju komšije, kao i da je cilj da se zaštitimo na polju raketne zaštite.

Ne znam što su se uzbudili. To je koncept koji je razvijen još krajem sedamdesetih godina. "Grom A" ima izuzetnu preciznost i razumem zašto se sada podigla prašina. Prilično sam siguran da, kada bi se ona uvela u upotrebu, se ne bi koristila čak i u borbenim izolacijama. Ta varijanta "Groma B" koja je predstavljena, taj projekat iz devedesetih nije ugašen. Prva varijanta je nastala kao ideja da se razvija dvadeset trojka. Ako poredimo region malo zaostajemo s nekim komšijama i moramo raditi na tom polju raketne zaštite - izjavio je Radulović.

Vlade Radulović
foto: Printscreen/Pink

Potpukovnik RV i PVO Đorđe Aničić, ističe kako modernizacija naše Vojske ide u dobrom pravcu, ali da nam nedostaje jedan ozbiljan raketni sistem koji bi služio da odrbanu teritorije.

Modernizacija Vojske Srbije ide u dobrom pravcu. Nedostaje nam jedna ozbiljniji raketni sistem koji bi bio za odbranu teritorije. Ovo što sada imamo i što je u planu da stigne jako brzo, a to je dolazak još najmanje dve baterije pancira S1, tako da će u tom smislu odbrana će sigurno podići na znatno veći nivo. Ovo što sada imamo to je trenutno najsavremenije i to je u upotrebi našim snagama - priča Aničić.

OBAVEZNI VOJNI ROK: "To je stvar koja se ne može doneti preko noći!"

Kada je reč o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka sagovornici Pinka ističu da je odgovor na ovo pitanje jako jednostavan, odnosno da se slažu za uvođenje obaveznog vojnog roka, ali i da je to stvar koja se ne može doneti preko noći.

Odgovor na to pitanje je jednostavan. Ako pođemo od logike poznavanja običnog streljačkog naoružanja, ako svaki čovek koji koristi pušku mora da poznaje njene karakteristike, dolazimo do zaključka da je čovek taj koji je odlučujući faktor. Naravno da sam za obavezni vojni rok, samo se postavlja pitanje u kom obliku, s obzirom na to da su generacije ispuštene iz vojne obuke. Zatim da se budžet države ne optereti toliko, a da dobijemo adekvatan sistem obuke - izjavio je Aničić.

Đorđe Aničić
foto: Printscreen/Pink

To je stvar koja se ne može doneti preko noći. Iz različitih razloga, a na kraju krajeva treba to sve uskladiti s Ustavom. Ja sam više za to da se krene prvo s manjim rokovima. Vojni rok nije ukinut, on je stavljen na dobrovoljnu osnovu. Vi i dalje imate vođenje i uvođenje regruta, svake godine. Nisu ukinuti ni aktivnosti koje imaju rezevristi - govori Radulović.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.