VELIKA PROMENA U NERADNIM DANIMA OVE GODINE: Neće se raditi ČAK PET DANA, spajaju se Prvi maj i Uskrs
ilustracija, Foto: Youtube printscreen

milina!

VELIKA PROMENA U NERADNIM DANIMA OVE GODINE: Neće se raditi ČAK PET DANA, spajaju se Prvi maj i Uskrs

Spajanje dva praznika zaposlenima, koji ne moraju da dežuraju, i školarcima će doneti odmor

Objavljeno:

Pravoslavni vernici imaće pet neradnih dana za uskršnje i prvomajske praznike, a ukoliko su zaposleni na posao neće ići od petka 30. aprila do srede 4. maja, odlučilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Pošto ove godine Praznik rada pada u subotu, a Vaskrs se proslavlja u nedelju 2. maja, to znači da će se građani Srbije koji slave Vaskrs po julijanskom kalendaru, pet dana odmarati!

Objašnjavajući zbog čega su doneli ovu odluku, koja će bez ikakve sumnje obradovati većinu zaposlenih u našoj zemlji, u resornom ministarstvu ističu da se po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Međutim, s obzirom na to da će se ove godine praznovati drugi dan Vaskrsa u ponedeljak 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan - to znači na utorak 4. maj. Vaskršnji praznici se praznuju počev od Velikog petka 30. aprila, do drugog dana Vaskrsa, koji se proslavlja u ponedeljak 3. maja.

Iako praznični dan uvek asocira na nedolazak na posao uvid u kalendar radnih i neradnih praznika Ministarstva rada govori da se Dan pobede 9. maj uvek praznuje radno, baš kao i Vidovdan koji je 28. juna ili Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava 21. oktobra.

Verski praznici imaju svoj sled i pravila. Tako prvi dan Ramazanskog bajrama, koji je 13. maja, za pripadnici islamske zajednice praznuju neradno, baš kao i prvi dan Кurbanskog bajrama koji je 21. jula. Za pripadnike jevrejske zajednice prvi dan Jom Кipura, koji se slavi 16. septembra, neradni je dan, a pravo na neradni dan imaju i pripadnici katoličke veroispovesti prvog dana Božića, koji "pada" 25. decembra. Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava 11. novembra, neradni je dan za sve građane Srbije.

Školarci vrlo revnosno gledaju u kalendar jer i njima praznici donose male raspuste. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, prolećni odmor za đake počinje u petak 30. aprila i završava se 9. maja. Ako pandemija ne pokvari planove prosvetara, đaci bi trebalo da odu na letnji raspust 21. juna, a školsko zvono u novoj školskoj godini treba da zazvoni 1. septembra.

I tako iz meseca u meseca stiže se do poslednje strane u kalendaru ili rokovniku. Za ovu 2021. poslednji radni dan je u petak 31. decembra, što znači da se Nova godina slavi prvog januarskog vikenda. S obzirom na to da 2022. godina stiže u subotu, u ponedeljak 3. januara 2022. godine svi zaposleni moraće da se vrate na posao. Prva prilika za spajanje neradnih dana i - odmor stiže u petak 7. januara, kada se proslavlja pravoslavni Božić.

Zahvaljujući izmenama Zakona o državnim praznicima, kojima su pre nekoliko godina uvedena dva nova praznika - Sretenje i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u Srbiji se praznuje deset dana godišnje. Po slovu istog zakona, u našoj zemlji se praznuju i radno obeležavaju Sveti Sava - 27. januara, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu - 22. aprila, Dan pobede - 9. maja, Vidovdan - 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu - 21. oktobra.

Bonus video:

05:22

BRZE VESTI 14.04.2021. 09:55

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.