''IMA NAZNAKA DA SE U NAŠOJ POPULACIJI POJAVIO I BRAZILSKI SOJ'': Oznaka je P.1, smrtonosniji je od ostalih sojeva
Ima naznaka da se pojavio, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

opasno

''IMA NAZNAKA DA SE U NAŠOJ POPULACIJI POJAVIO I BRAZILSKI SOJ'': Oznaka je P.1, smrtonosniji je od ostalih sojeva

Korona je sada tri puta smrtonosnija nego na početku epidemije, jer se pojavio brazilski soj, koji je mnogo zarazniji i opasniji, upozoravaju lekari

Objavljeno:

Nova mutacija virusa registrovana je u Kolumbiji i Meksiku, a stigao je i u Evropu, pa je pitanje dana kada će se registrovati i u Srbiji.

Zato naši lekari apeluju na građane da se pridržavaju svih mera i da se što pre vakcinišu. Jedino tako se može sprečiti širenje ovog soja virusa i jezivih posledica kod obolelih.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, Tatjana Adžić Vukičević jutros je rekla da Srbijom najviše kruži britanski soj virusa, a da ima naznaka da se u populaciji pojavio i brazilski soj.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za Informer da je brazilski soj sličan britanskom i južnoafričkom, jer se veoma brzo širi.

- Što se tiče vakcine, one se "prilagođavaju" svakom novom mutantu koji se otkrije i ukoliko bi se i zarazili, vakcinisani građani imali bi lakše kliničke slike i ne bi završavali u bolnici - dodaje ona.

Zdravkovićeva: Bez vakcine svi su na meti virusa!

Da su građani koji nemaju zaštitu ni protiv jednog soja korone kao otvorena meta, naglašava i direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković! - Napad korone na vas izgleda kao da vas neko gađa iz snajpera! Vakcinacija stvara odbranu od virusa, i to ne samo antitela već i memorijske limfocite, odnosno ćelije koje direktno ubijaju virus, takozvane prirodne ubice virusa. Vakcina je važna i efikasna. Cilj nam je da ne izaziva zapaljenje pluća, da ne zahteva da legnete u bolnicu, da idete na visoke doze kiseonika, da primate lekove koji su jaki, koji utiču na imunitet - ističe naša sagovornica!

Još 106.470 doza "fajzera"

Srbija nastavlja da nabavlja vakcine protiv koronavirusa. Samo juče na Institut "Torlak" stiglo je novih 106.470 doza vakcina "fajzer". Podsetimo, građani i bez zakazivanja mogu da prime bilo koje od četiri cepiva koja imaju na raspolaganju - "fajzer", "sputnjik V", "sinofarm" i "astra zeneku". Naravno, sve zavisi i koje će vakcine biti na raspolaganju u datom trenutku na punktu.

Šta znamo o brazilskom soju * oznaka je P. 1 * potvrđen 10. januara u Brazilu * registrovan je u Meksiku, Kolumbiji, Belgiji i Švedskoj * lakše se prenosi i smrtonosniji je * zarazniji od običnog tipa virusa * ima sličnosti sa južnoafričkom mutacijom B. 1. 351

Brazil epicentar pandemije

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju umrlih od koronavirusa i trenutno epicentar pandemije u celom svetu. Ova država predstavlja pretnju ukupnim naporima međunarodne zajednice da kontroliše pandemiju, a brzo širenje nove varijante, koja je prvi put otkrivena u Brazilu, glavni je razlog za zabrinutost širom sveta. Brazil ima najviše umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi, a poslednjih sedmica jedna od četiri prijavljene smrti od korone u svetu je u Brazilu. Doktor Migel Nikolelis, brazilski profesor neurobiologije, kaže da su bolnice u zemlji u kolapsu i da je to prvi put u istoriji da se javni zdravstveni sistem urušava. On ističe da bi situacija mogla da bude ublažena ako bi bile nabavljene veće količine vakcina.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.