POLICIJA ZNA TRIKOVE, POSLUŠAJTE: Savetuju gde i kako da držite stvari da bi bile sigurne od džeparoša
Džeparoši, Foto: Profimedia

DŽEPAROŠI

POLICIJA ZNA TRIKOVE, POSLUŠAJTE: Savetuju gde i kako da držite stvari da bi bile sigurne od džeparoša

Stariji džeparoši, koji su manje aktivni, uglavnom “rade” sami ili eventualno u dvoje

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa, koja je građane zadržala u njihovim domovina, izmenila je donekle i svet sitnog kriminala. Manje se krećemo, pa džeparoši nemaju toliko prilika da uposle svoje prste, ali metode su ostale iste.

Međutim, ono što se povećalo jeste broj onih koji učestvuju u džeparenju. Mlađi lopovi češće rade u grupi – jedan krade, drugi osmatra da ih ne uhvate, treći prave gužvu oko “mete” ili preuzimaju ukradenu stvar. Stariji džeparoši, koji su manje aktivni, uglavnom “rade” sami ili eventualno u dvoje.

– U paru najčešće rade Bugarke koje se poslednjih nekoliko godina vrlo često javljaju kao izvršioci – kaže u razgovoru za Objektiv Aleksandar Mitrović, šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa u beogradskoj policiji.

Odsek, koji evidenciju vodi na godišnjem nivou, u 2020. godini zabeležio je 4.263 džepne krađe, što je u odnosu na 2019. pad od 14,6 procenata. Podaci pokazuju i da je džeparenja najviše u vreme praznika, poput Nove godine, dosta ih se beleži i na početku školske godine, dok je u julu i avgustu, u jeku godišnjih odmora, džeparenja uvek manje.

IZBEGAVAJU DA SEKU TAŠNE

– Što je veća gužva, više je prilike da se izvrše ova dela. U Beogradu ih se dnevno prijavi 11,7 u proseku. Najugroženije su centralne gradske opštine, Stari grad, Savski venac i Vračar. Tu je najveća gužva, a ima i najviše stranaca, koji su džeparošima poželjne “meti” – kaže Mitrović.

Prema njegovim rečima, raste broj dela počinjenih na otvorenom, poput stajališta gradskog prevoza i dolaznih perona međugradskih i međunarodnih autobusa. Džeparoši vas uvek prvo posmatraju i procenjuju. Ako im se učinite kao pogodna osoba za njihov naum, ići će za vama vrebajući pogodan momenat da vas pokradu. Mitrović kaže da džeparoši poznaju zakon i vode računa o načinu izvršenja krivičnog dela, kako ne bi odgovarali za teži oblik. – Izbegavaju da seku tašne, jer je za taj oblik teške krađe zaprećena i kazna zatvora do osam godina. Ako se i dogodi takav slučaj, onda je to jedan u 10.000 – objašnjava sagovornik Objektiva.

MIGRANTI MEĐU LOPOVIMA

Prema rečima Mitrovića, najčešči izvršioci ovih dela su, kako kaže, stanovnici nehigijenskih naselja, među kojima ima dosta maloletnika i dece, a primetna grupacija su i migranti, koji su doprineli povećanju broja izvršilaca.

– Mali procenat njih se bavi time, ali ih ima – kaže Mitrović. Izveštaji koje odsek dobija sa terena omogućavaju im da planiraju svoje akcije. Tako, recimo, u Sopotu u 2020. nema zabeleženih džepnih krađa, dok su Policijskoj stanici u Barajevu prijavljene dve. Zanimljivo je da policiji nije prijavljen slučaj kradljivca na motoru, kojem je plen bila tobica sa suvozačkog sedišta automobila. On je usred dana klizio pored vozila zaustavljenih na semaforu, a onda kroz otvoren prozor jednog od njih zgrabio torbu, dodao gas i nestao, dok je vlasnik nemoćno ostao da sedi blokiran u koloni.

GLAVNE LOKACIJE U BEOGRADU

– Ušće

– Terazije

– Trg republike

– London

KRITIČNA MESTA

Podzemni prolazi, pešački prelazi, stajališta javnog prevoza gradske pijace.

OBRATITE PAŽNJU

Kada ulazite u autobus, trolejbus ili tramvaj, dok čekate da pređete pešački prelaz, ako u gužvi prelazite zebru.

ZAŠTITITE SE

Novčanik i mobilni telefon držite u pregradi sa rajsferšlusom ili na dnu torbe. Neka vam novčanik i telefon budu negde gde su u kontaktu sa telom, time otežavate “posao”. Neka vam ruka bude preko rajsferšlusa ako nosite torbu na ramenu. U gužvi ranac sa leđa prebacite napred. Pin-kod nikako nemojte držati uz platnu karticu. Slušanje muzike odvlači pažnju vama, a džeparošu olakšava posao. Na pijaci nemojte novčanik nositi u cegeru ili u kolicima. Nemojte držati otvoren prozor na automobilu ako vam je, recimo, torbica položena na suvozačko sedište.

Bonus video:

01:36

ČETVRTINA ŠOFERA POD DEJSTVOM VIŠE NARKOTIKA

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.