DOMAĆI PROIZVOĐAČI PROCVETALI: Direktorka RFZO o uticaju podele vitamina na industriju!
Korona, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Tamas Soki

VITAMINI I IMUNITET

DOMAĆI PROIZVOĐAČI PROCVETALI: Direktorka RFZO o uticaju podele vitamina na industriju!

Sanja Radojević Škodrić istakla važnost odabranih vitamina D, C i minerala cinka, pogotovo u prolećnom periodu kada je imunitet oslabljen

Objavljeno:

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić govorila je danas o značaju predstojeće podele vitamina penzionerima i istakla da su vitamini izuzetno važni kod svih starosnih grupa u odbrani protiv virusne infekcije, a naročito u borbi protiv virusa kovid 19, posebno na proleće kada je imuni sistem na najnižem stadijumu.

Govoreći o konkretnim vitaminima koje je preporučljivo koristiti u zaštiti od obolevanja korona virusom, direktorka RFZO podsetila je da su u pitanju vitamini D, C i cink, za koje je povrđena efikasnost, a RFZO snadbeva sve ustanove od početka epidemije vitaminima koji se koriste kroz infuzije, pored lekova za kovid 19.

- Već je poznato, kada pričamo o korona virusu, koji su vitamini najvažniji. Kliničke studije su pokazale da vitamin D, prilikom redovnog korišćenja, doprinosi izlečenju u 90 odsto slučajeva, dok kod već obolelih doprinosi smanjenju smrtnog ishoda u čak 70 odsto slučajeva.

Kada je reč o cinku, on se uzima u tačno definisanoj gramaži, posebno određenoj za decu i odrasle uz povremene pauze, ali je takođe od izuzetne važnosti na proleće kada je imunitet oslabljen. Isti slučaj je i sa vitaminom D, koji se koristi u propisanim jedinicama, dok kod vitamina C ne može doći do hipervitaminoze - objasnila je Radojević Škodrić za TV Vesti.

Ona je napomenula da su trenutno sve apoteke snadbevene potrebnim količinama vitamina, kao i da RFZO redovno snadbeva sve zdravstvene ustanove od početka pandemije.

- Sreća je da imamo domaće proizvođače koji su uvećali proizvodnju za 10 puta, dok istovremeno proizvode vitamine i za zemlje regiona, pa i za dosta evropskih zemalja. Oni su zaista opterećeni, ali je izuzetno važno da se, kao društveno odgovorne kompanije, trude i uspevaju da vitamina bude apsolutno dovoljno - dodala je.

Govoreći o kritikama na račun podele vitamina najstarijim građanima, direktorka RFZO je rekla da su u nabavku bili uključeni apsolutno svi proizvođači iz Srbije, osim Hemofarma, koji nije želeo da učestvuje, te da sa, medicinskog i pravnog stanovišta, u tenderu nema ništa sporno.

Objasnila je da je od devet firmi, jedna nosilac, kako bi se posao što brže realuzovao, a vitamini što pre bili dostupni najstarijim građanima koji su pokazali najveću disciplinu već na samom početku pandemije, a koji su i naročito osetljivi.

Kako je dodala, cena po kojoj su lekovi nabavljeni je nabavna, te nema govora o bilo kakvoj zaradi kako za državu, tako i kompanije koje su ovim postupkom još jednom pokazale veliku društvenu odgovornost.

Bonus video:

01:23

Milina Dorić brani pravo na slobodan izbor oko imunizacije

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.