STVORILI SU SE USLOVI DA SE MERE POPUSTE! Dr Tiodorović se obratio nakon sednice Kriznog štaba (VIDEO)
Svi detalji zasedanja Kriznog štaba, Foto: Printscreen Kurir Tv

VAŽNO

STVORILI SU SE USLOVI DA SE MERE POPUSTE! Dr Tiodorović se obratio nakon sednice Kriznog štaba (VIDEO)

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa

Objavljeno: 09:34h

Sednica Kriznog štaba koja je počela jutros u 8 sati, završena je nepun sat kasnije, nešto pre 9 časova.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

Nakon sednice se obratio dr Branislav Tiodorović kako bi obrazložio odluku Kriznog štaba.

Dr Tiodorović je rekao novinarima posle Kriznog štaba da su se stvorili uslovi da se mere popuste.

- Tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka. Ugostiteljski objekti sa baštom i izlaskom na otvorenom takođe mogu početi da rade. Oni koji su zatvoreni, ne mogu - objasnio je Tiodorović.

- Onlajn nastava će se svesti samo na lokalne procene u žarištima, pa će od 19. škola početi sa funkcioniše po onom sistemu koji je važio od 1. septembra, kazao je.

- Sve mere se moraju poštovati, akcenat je na tome. Maske se mora nositi čak i na otvoreno. Vakcinacija se odlično odvija, odziv je izuzetno dobar i to je rešenje naše situacije, uz poštovanje mera, da bismo oneomogućili novim sojevima da se šire. Moramo biti realni. Nabolji smo u Evropi po broju vakcina koje obezbeđujemo. Ali sve zavisi i od isporuke. Koliko brzo dobijamo vakcine. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend održati. Nadamo se da ćemo u narednih mesec i po, dva, sa vakcinisanjem, postići kolektivni imunitet. Ima malo optimizma, ali je broj umrlih i dalje veliki - istakao je on.

- Kovid bolnice su i dalje veoma pune i još uvek pod opterećenjem, potvrdio je dr Tiodorović.

Medicinski deo Kriznog štaba je svakodnevno u kontaktu sa timom premijerke Srbije i da stalno prate situaciju, ističe Tiodorović.

Upitan o proslavi u zatvorenom prostoru nakon fudbalskog meča na stadionu Rajko Mitić, Branislav Tiodorović naveo je da je odogovor "vrlo jasan".

- Svaki član Kriznog štaba mora da se ponaša i svako do nas mora da se zamisli šta treba da se učini kada se nađe u takvoj situaciji - rekao je on.

O odluci Evropskog suda za ljudska prava o obaveznoj vakcinaciji, Tiodorović je rekao da nam ta odluka dogovara i da je to bilo na zahtev roditelja iz Češke.

- Deca koja idu u škole treba da budu vakcinisana - rekao je Tiodorović i istakao da je preporuka da se zdravstveni radnici vakcinišu protiv korona virusa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.