SZO IZDALA JAKO BITAN POZIV ZA SVE PUŠAČE: Pogledajte!
ilustracija, Foto: EPA

projekat "balkan bez duvana"

SZO IZDALA JAKO BITAN POZIV ZA SVE PUŠAČE: Pogledajte!

Projekat "Balkan bez duvana" podržava organizacija "Campaign for Tobacco-Free Kids" a započet je u julu 2020. godine sa ciljem smanjenja rasprostranjenosti pušenja

Objavljeno:

Pokret "Balkan bez duvana" pozvao je danas pušače u Srbiji da se pridruže inicijativi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i potpišu svečano obećanje kojim se zalažu za prestanak pušenja i unaprđenje brige o svom zdravlju i zdravlju okoline.

U saopštenju povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, iz pokreta su upozorili da ;trećina odraslih gradjana Srbije konzumira cigarete i druge duvanske proizvode a da od posledica pušenja u Srbiji svake godine umre više od 15.000 ljudi.

- Gradjani Srbije moraju imati odgovorniji odnos prema zdravlju, a nadležne institucije mogu u tome pomoći izmenama zakonske regulative o kontroli duvana. Takve mere podrazumevaju zabranu pušenja na svim javnim mestima, unapredjenje akciznih politika i zabranu oglašavanja, sponozorisanja i promocije duvanskih proizvoda" naveli su iz pokreta "Balkan bez duvana".

Upozorili su i da je u uslovima pandemije virusa korona, ;rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača skoro udvostručen u poredjenju s nepušačima.

- Smrtnost od kovid19 je veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. Poznato je da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa tim bolestima, piše u saopštenju.

Tekst svečanog obećanja dostupan je na sajtu SZO http://pr.fo//obecanje.

Projekat "Balkan bez duvana" podržava organizacija "Campaign for Tobacco-Free Kids" a započet je u julu 2020. godine sa ciljem smanjenja rasprostranjenosti pušenja putem politike povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode. Partneri su organizacije Propulsion iz Srbije, PROI iz Bosne i Hercegovine i Preporod iz Crne Gore.

Bonus video:

00:22
POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media