STRAŠNO, DETE OD 15 GODINA U SRPSKOJ BOLNICI JE U VEOMA LOŠEM STANJU ZBOG KORONE: Pobogu, ljudi, VAKCINIŠITE SE!
Kovid bolnice, Foto: Printscreen/Youtube

KORONA HOROR

STRAŠNO, DETE OD 15 GODINA U SRPSKOJ BOLNICI JE U VEOMA LOŠEM STANJU ZBOG KORONE: Pobogu, ljudi, VAKCINIŠITE SE!

- Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina - rekla je.

Objavljeno:

Do sada je kovid bio "rezervisan", ipak, za odrasle. Međutim, s pojavom mutiranog soja na udaru virusa posebno su tinejdžeri. U ovoj dobi zabeležene su obostrane upale pluća i srednje teške kliničke slike.

Načelnica Dečje bolnice KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić izjavila je da je u toj ustanovi trenutno na lečenju 25 zaražene dece, 40 odsto više nego u martu. Ona je, gostujući na televiziji Pink, rekla da su na povećan broj dečjih kovid pacijenata najviše uticali novi sojevi koronavirusa.

- Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina - rekla je.

Očigledno je, dakle, da su novi sojevi virusa, poput britanskog, zarazniji za decu, ali i da tinejdžeri češće oboljevaju jer se slabije pridržavaju mera. Načelnica Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić za "Blic" kaže da su trenutno najugroženiji tinejdžeri i mlađi adolescenti, a u bolnici kojom rukovodi je najviše pacijenata od 15, 16. godina. Kod njih se razvija obostrana upala pluća tipična za kovid.

- Dobijaju obostranu upalu pluća jer se razvijaju ka odraslom dobu, odnosno organizmu, i otuda imaju i ozbiljniju kliničku sliku. Britanski soj je jako dominantan i, grubo rečeno, prijemčiviji za mlađu populaciju od ranijeg soja. Činjenica je da nije samo to razlog, već i da su tinejdžeri manje disciplinovani kada je reč o antiepidemiološkim merama u odnosu na mlađu decu, koja su pod većom kontrolom roditelja i vaspitača - kaže doktorka Ostojić.

Trenutno je u Dečjoj bolnici KBC Dragiša Mišović na lečenju 25 dece, što je 40 odsto više nego tokom prošlog meseca.

- Britanski soj je pokazao za 70 odsto veću virulentnost. I od pojave ovog mutiranog soja deca češće i više oboljevaju. Trenutno je od ukupnog broja dece na klinici od 40 do 50 odsto tinejdžera, a od 20 do 30 odsto su bebe. Najmanje je dece iz vrtića i predškolskog, što se pokazalo kao sigurna zona - ističe doktorka Ostojić.

Govoreći o tome ima li razlike u uzrastu u odnosu na razvijanje bolesti, načelnica dečje klinike pojašnjava da kod beba nema produbljivanja simptoma. Bebe najčešće dobiju temperaturu koja traje par dana, dok kod tinejdžera, iako većina prođe bezazleno, deo razvija ozbiljniju kliničku sliku. Doktorka dodaje da gojazni tinejdžeri razvijaju upalu pluća i da se bolest kreće do srednje teške kliničke slike, gde se i zaustavi.

- Bilo je slučajeva da je neophodan kiseonik, i to traje par dana, ali nije bilo nijednog slučaja da je potreban respirator. Nadam se da će tako i ostati i s ovim mutiranim sojem. Ipak, iako se kod starije dece razvije ozbiljnija klinička slika, nisu životno ugroženi - ističe doktorka Ostojić.

Bonus video:

04:33

ESPRESO TVITER: Ivana Šopić

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.