POSTAVLJENO SPOMEN-OBELEŽJE U NOVOM SADU: Danas se obeležava 80 godina od napada nacističke Nemačke na Jugoslaviju
Novi Sad, Foto: Profimedia

negovanje kulture

POSTAVLJENO SPOMEN-OBELEŽJE U NOVOM SADU: Danas se obeležava 80 godina od napada nacističke Nemačke na Jugoslaviju

- Mi smo uspeli da ovaj dogadjaj istražimo i predočimo javnosti, postavljajući spomen ploču sa imenima stradalih, a sve u cilju da se ovakvi zločini nikada ne zaborave i ne ponove, kazao je Jokić

Objavljeno:

U Novom Sadu obeleženo je danas 80 godina od početka napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Kraljevinu Jugoslaviju, a tog 6. aprila 1941. godine bombardovan je i Novi Sad.U okviru obeležavanja ovog datuma, a u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u Kisačkoj ulici, kod broja 62, postavljeno je spomen-obeležje na mesto gde je, tog dana nemačka avijacija mitraljirala grupu gradjana koja se kretala ka Almaškom groblju.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da istorijsko nasleđe, kakvo god ono bilo, predstavlja neraskidivu vezu izmedju grada i njegovih žitelja i zato je važno negovati kulturu sećanja.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić rekao je da je 6. aprila 1941. godine u koloni na koju su pucali iz nemačkih aviona poginulo 12 a ranjeno 20 ljudi.

- Mi smo uspeli da ovaj dogadjaj istražimo i predočimo javnosti, postavljajući spomen ploču sa imenima stradalih, a sve u cilju da se ovakvi zločini nikada ne zaborave i ne ponove, kazao je Jokić.

Bonus video:

00:29

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Gorica Popović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.