MAMA MALOG NEMANJE KOJI JE NEPOKRETAN I U TEŠKOM STANJU, APELUJE NA SVE: VAKCINIŠITE DECU, virus je OPASAN PO ŽIVOT
Nemanja Ljutić, Foto: Printscreen/Budi human.rs

995 na 3030

MAMA MALOG NEMANJE KOJI JE NEPOKRETAN I U TEŠKOM STANJU, APELUJE NA SVE: VAKCINIŠITE DECU, virus je OPASAN PO ŽIVOT

Ono što je veoma važno za roditelje da znaju, jeste da direktno izlaganje Morbili virusu (malim boginjama) kod nevakcinisanog deteta može dovesti do fatalnog ishoda

Objavljeno:

Nemanja Ljutić, ovaj preslatki mališan, rođen je 2017. godine u Beogradu kao potpuno zdrava beba. Niko od njegovih najbližih nije mogao da nasluti sa kakvim će se problemima tako mali suočiti.

Sa samo šest meseci života imao je operaciju mokraćnog kanala i na nesreću, u toku postoperativnog oporavka u bolnici zarazio se Morbili virusom (male boginje), dok još uvek nije mogao biti vakcinisan MMR-om. Niko nije mogao da zamisli kakve će to komplikacije izazvati nakog perioda od dve i po godine.

Nemanja se naprasno razboleo, usled visoke temperature doživljava fras, da bi se u toku kliničkih ispitivanja u bolnici zarazio korona virusom i od tada njegovo stanje počinje neverovatnom brzinom da se pogoršava.

Lumbalnom punkcijom ustanovljeno je da ima antitela Morbila u likvoru. Na osnovu toga je doneta dijagnoza - SSPE (Subakutni sklerozirajući panencefalitis), kao posledica direktne infekcije Morbilama. Dečak je trenutno u veoma teškom stanju, nepokretan je, ima spazam u rukama i nogama, ne prati pogledom, ali reaguje na zvuk.

Kada je Nemanjino stanje u pitanju, prognoze lekara nisu obećavajuće, ali obzirom na njegov uzrast, šanse za oporavak postoje u vidu transplatacije matičnih ćelija u Turskoj.

Nemanja Ljutić
foto: Privatna arhiva

Želeći da saznamo nešto više o slučaju malog Nemanje, stupili smo u kontakt sa njegovom mamom Anastasijom, koja je vrlo iskreno podelila svoje iskustvo sa nama.

Prema njenim rečima, imali su prilike da se susretnu sa različitim komentarima, poput “Eto, a mi smo išli u komšiluk da se zarazimo malim boginjama i niko nije umro”, iako je pre nego što je vakcina MMR postojala, život izgubilo više od 2 miliona ljudi.

- Najpre, želim reći da Nemanja nije jedini koji ima SSPE. U BiH takvi pacijenti postoje i dan danas. To su već odrasla deca koja su godinama u takvom stanju, a svi su kao mali preležali male boginje. Zato se MMR vakcina smatra dostignućem medicine, jer omogućava da se bolest spreči ili preleži u blažem obliku. Njenom primenom stvara se kolektivni imunitet.

Ono što je veoma važno za roditelje da znaju, jeste da direktno izlaganje Morbili virusu (malim boginjama) kod nevakcinisanog deteta može dovesti do fatalnog ishoda. Mi to nismo znali, mislili smo da komplikacije mogu biti samo kod dece koja imaju narušen imuni sistem. Međutim, ispostavlja se da zdravo i pravo dete, koje u svojoj najranijoj dobi preleži ovaj virus, može imati jako teške komplikacije i posledice, opasne po život. U slučaju našeg deteta, bolest se ispoljila posle samo 2,5 godine od virusne infekcije, a moglo je biti i za deset... Šta bi tada bilo, ne znamo - bile su njene reči.

O tome kako su došli do opcije lečenja u Turskoj majka je rekla:

- Sami smo kontaktirali doktore iz Turske, ne samo njih, već po celom svetu, ali oni su nam dali neki tračak nade, a to je da postoji šansa da tretman bude efikasan ukoliko je dete manje. Tako da nam je sada jedini cilj da što pre odemo i započnemo sa tretmanima matičnim ćelijama - objasnila je.

Imajući u vidu da je dečak već preležao Kovid, upitali smo je kako se sada štite i koliko je važno da do ponovnog zaražavanja ne dođe.

- Nas su ove epidemije dokrajčile. Da budem iskrena, mi smo i do sada vodili računa, nismo se igrali u parkiću, nismo išli u igraonice, ali smo se Kovidom zarazili na isti način kao i Morbili virusom. Nemanja trenutno ne sme da bude izložen bilo kakvim infekcijama i virusima, trebalo bi da se čuva maksimalno. Međutim, jednom nedeljno mi moramo otići u bolnicu na terapiju, što znači da moramo proći svim hodnicima, liftom, odeljenjem i da molimo Boga da ne pokupi opet nešto, jer na celokupno stanje, to nešto ne bi dobro podneo - iznela je kako stvari stoje.

Nemanja Ljutić
foto: Privatna arhiva

Kako kaže, ono čime su trenutno najviše zaokupljeni jeste Nemanjino izlečenje i sa puno nade veruju da će to njega doći.

- Naši lekari su dali svoj maksimum i hvala im na svemu, ali mi smo rešili da nastavimo dalje i što pre pokušamo sa izlečenjem. Iskrena da budem, prijatno sam iznenađena kako teče prikupljanje sredstava za našeg Nemanju, veliki broj ljudi se odazvao. Hvala svima na ukazanoj podršci i pomoći. - bile su reči Nemanjine mame.

Za sam kraj mama Anastasija je imala poruku za sve:

- Čitava situacija sa epidemijom korona virusa sve nas je poremetila i remeti nas i dalje. Nadamo se brzom prestanku svega ovoga, jer zbog situacije sa pandemijom roditelji izbegavaju odlazak u domove zdravlja i samim tim odlažu vakcinaciju MMR-om. Sve ovo je vrlo važno zbog informisanosti celokupnog društva, jer to se ne dešava tamo negde, već ovde, u Srbiji, u 2021. godini - bila je njena poruka za sve.

Pokažimo da zajedničkim snagama ovom mališanu možemo omogućiti bolje sutra, a njegovim roditeljima vratiti osmeh na lice.

Ovo su načini na koje možete donirati sredstva:

Nemanja Ljutić, Fondacija Budi Human
foto: Printscreen/Fondacija Budi Human

Slanjem SMS poruke: Upišimo 995 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human995 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856562-87

Uplatom na devizni račun: 160600000085707503 IBAN: RS35160600000085707503 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.