PRELEPI DEČAK NEMANJA (3) JE ZBOG ANTIVAKSERA OSTAO NEPOKRETAN: Srbijo, ljudi, POMOZIMO DEČAKU, IMA NADE!
Pomozimo Nemanji!, Foto: Budi human

995 NA 3030

PRELEPI DEČAK NEMANJA (3) JE ZBOG ANTIVAKSERA OSTAO NEPOKRETAN: Srbijo, ljudi, POMOZIMO DEČAKU, IMA NADE!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Nemanju Ljutića (2017)

Objavljeno:

Jedno veliko zlo živi i raste u Srbiji. Zove se antivakserski pokret. Pod plaštom "borbe za slobodu govora", "prava na mišljenje" i sličnih parola, oni plaše ljude teorijama zavera, izmišljaju smrti od vakcina, utiču na mišljenje neobrazovanih i nesigurnih.

Posledica ovoga je rast nepoverenja u vakcine i medicinu, i povratak nekih bolesti koje su već bile na ivici da budu iskorenjene.

Bolesti koje ubijaju decu, koje uništavaju živote deci. Da, i deci čiji roditelji ne sumnjaju u vakcine, deci koja su u trenutku zaraze bila premala da bi primila vakcinu.

Jedno dete koje je žrtva ovih monstruma zaogrnutih u jagnjeće kože je Nemanja Ljutić. Rođen je 30.09. 2017. godine u Beogradu, kao zdrava beba u terminu.

2018. godine, sa šest meseci života imao je operaciju mokraćnog kanala i u toku postoperativnog oporavka u bolnici zarazio se Morbili virusom (male boginje). Obzirom da je bio zdrava beba, nije imao problema sa imunitetom, preležao je male boginje bez nekih problema i posle dve nedelje se potpuno oporavio.

Nakon toga Nemanja nije imao zdravstvenih problema, bio je zdravo i izuzetno veselo dete. U septembru 2020. godine krenuo je u vrtić gde se veoma brzo adaptirao i zavoleo svoje nove drugare i vaspitačice.

Međutim, ta sreća nije dugo trajala…

Krajem oktobra dobija fras zbog izuzetno povišene temperature i nakon nekoliko dana počinje da gubi ravnotežu u hodu a zatim da se stvaraju i atonično/mioklonični napadi. U toku kliničkih ispitivanja u bolnici inficira se korona virusom i njegovo stanje počinje neverovatnom brzinom da se pogoršava. Nakon nekoliko dana više ne može da sedi, da stoji, počinje da mu se koči vrat, pogled mu vuče u stranu, postaje nervozan i napet a sve to prati konstantno plakanje.

Tokom boravka u bolnici od 2 meseca, urađene su sve moguće analize kao što su tumori, metaboličke, autoimune i genetske bolesti, na koje je bio negativan. Lumbalnom punkcijom ustanovljeno je da ima antitela Morbila u likvoru. Na osnovu toga je doneta dijagnoza - SSPE (Subakutni sklerozirajući panencefalitis), kao posledica direktne infekcije Morbilama.

Nemanja je trenutno na antivirusnoj terapiji i nalazi se na kućnom lečenju. Nepokretan je, ima spazam u rukama i nogama, ne prati pogledom ali reaguje na zvuk. Trenutno je na nezogastričnoj sondi koja mu je stavljena preventivno da se ne bi ugušio sa hranom.

Za ovu bolest ne postoji konkretan lek i prognoze doktora nisu obećavajuće ali, obzirom na uzrast deteta, postoje šanse za njegov oporavak. Takvu šansu su roditelji pronašli u Turskoj, gde se vrši transplatacija matičnih ćelija. Doktor je pogledao svu dokumentaciju i rekao da ovaj tretman može da mu pomogne. Nemanji su sredstva potrebna za tretmane matičnim ćelijama u inostranstvu, za rehabilitaciju, specijalističke i kontrolne preglede, logopedske i defektološke tretmane, elektrostimulacije, terapije hranjenja, senzornu integraciju kao i za putne troškove i smeštaj.

Podsetimo, Nemanjin tata Davor objavio je na društvenim mrežama objavu o sinu Nemanji koji se od novembra prošle godine bori za svoj život jer je zaražen virusom morbila kad je imao samo šest meseci.

- Desilo nam se najveće zlo koje nismo mogli da zamislimo ni u najgorim košmarima. Naš stariji sin Nemanja se od novembra bori za svoj mali život. Toliko se to sve brzo izdešavalo da još nismo ni svesni toliko teške i užasavajuće situacije u kojoj smo se našli - započinje priču Davor.

Nemanja je prema rečima svog oca kao beba od šest meseci završio na operaciji jer je imao urođeni problem sa proširenim mokraćnim kanalom, a koji je saniran bez ikakvih problema.

- Tokom oporavka na Institutu za majku i dete, 2018. godine, vladala je epidemija morbila (male boginje) jer smo mi kao narod odjednom popili svu pamet ovog sveta i poverovali da MMR vakcina izaziva autizam kod dece i još kojekakve gluposti pa su brže bolje sve brižne mamice i tatice krenuli da izbegavaju vakcinisanje svoje dece pravdajući se da time "štite" svoju decu. Veliki aplauz za sve vas antivakcinaše - napisao je Davor.

Revoltirani otac je dodao da je njegov sin zaražen zahvaljujući antivakcinašima.

- Moj sin je žrtva upravo tih MMR antivakcinaša jer se sa šest meseci zarazio virusom morbila od drugog starijeg deteta koje je tada imalo nekih 6-7 godina. To starije dete je zarazilo celo odeljenje na Institutu, a zatim se virus neverovatnom brzinom širio i na ostala odeljenja. Ogroman broj malih beba je tada zaražen i većinu tih beba, nažalost, verovatno čeka ista sudbina kao i mog sina, a da njihovi roditelji to ni ne znaju, baš kao što i mi nismo - dodaje Davor.

Objašnjava da su male boginje mnogo opasnije nego što se zna i veruje:

- Kratko ću objasniti koliko su zapravo male boginje jako opasno stanje. Postoji jedna "stvar" u telu koja se zove moždano-krvna barijera, a služi da štiti mozak od virusa i bakterija. Ta barijera postaje sve čvršća kako dete stari. Od rođenja do 12. meseca ta barijera je izuzetno oslabljena i zbog toga virusi i bakterije mogu da nađu svoj put do mozga u bilo kom trenutku i da izazovu neku upalu. To se upravo i dešava sa malim boginjama, ali na veoma podmukao način. Kad se dete u tom periodu zarazi, virus malih boginja pronalazi svoj put do mozga bez ikakvog problema, ulazi u mozak i ostaje tamo bez da izazove bilo kakvu upalu, jednostavno miruje i čeka. To čekanje, prema raznim studijama, traje u proseku 7-8, a nekad i više godina od prve infekcije. Prosto rečeno, imate savršeno normalno i zdravo dete posle zaraze morbila, da bi sa 7-8 ili više godina ono krenulo odjednom da propada, da mu slabi nervni sistem a ujedno i celo telo. To se upravo dogodilo sa mojim sinom, samo jako, jako rano. Krenulo je sa frasom, da bi tokom ispitivanja na dečijoj neurologiji neko uneo koronu i zarazio celo odeljenje, uključujući i mog sina. Od tada je krenuo pakao, jer doktori smatraju da je upravo to bio okidač za pokretanje celog tog stanja. Čuvaš dete ceo život od svega i svačega, a tamo gde treba da bude najsigurniji, bude najranjiviji...

Davor je naglasio da za ovu bolest nema leka.

- Prognoze su bedne, ali pošto je on mali i mozak mu se još razvija, mi verujemo da postoji šansa da pobedi ovu bolest. Tako da smo našli potencijalno rešenje u Turskoj sa transplatacijom matičnih ćelija, pa ko je koliko u mogućnosti neka pomogne. Za sada imamo GoFundMe samo, ali ćemo uskoro otvoriti i na Budi Human - navodi Davor.

I evo, otvoren je nalog na fondaciji Budi human.

Za Nemanjino bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Nemanji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 995 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human995 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856562-87

Uplatom na devizni račun: 160600000085707503 IBAN: RS35160600000085707503 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video:

03:06

Kon poslao jaku poruku antivakserima

(Espreso/Budi Human/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.