KORONA NEMA GRANICU: Sve više žena zaraženo, mlada kovid pacijentkinja doživela infarkt, trudnice na respiratorima!
Korona, Foto: Profimedia

dokle

KORONA NEMA GRANICU: Sve više žena zaraženo, mlada kovid pacijentkinja doživela infarkt, trudnice na respiratorima!

Sve više kovid pozitvnih porodilja i trudnica

Objavljeno:

Lekari danima, pa i nedeljama unazad upozoravaju da se korona virus sve brže širi, da su sve teži slučajevi u pitanju, kao i da je više mladih novoobolelih. Sa poslednjim talasom epidemije kao najugroženije grupe izdvojili su se oni najosetljiviji - trudnice, mlade žene i deca.

Sve više kovid pozitvnih porodilja i trudnica

U prilog tome govori i drama koja se pre nekoliko dana odigrala u KBC "Dr Dragiša Mišović" kada su dve mlade trudnice D. T. (29) i J. A. (33) zaražene kovidom hitno poslate na carski rez, a potom i priključene na respirator. Zahvaljujući brzoj reakciji lekara, bebe su dobro, a mame su adekvatno zbrinute. Na svet su došli dečak i devojčica koji su, kako je test pokazao, negativni na kovid.

- Molim sve trudnice da nose maske, da se ne viđaju sa prijateljima, a da se njihovi muževi i bliža rodbina koja dolazi sa njima u kontakt obavezno vakcinišu. Time ćemo izbeći teške situacije poput ove i sačuvati zdravlje i majki i beba - rekla je za "Blic" Slađana Mihajlović, načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović".

Prema rečima dr Mihajlović, broj kovid pozitivnih trudnica raste, a najteža klinička slika kod ove grupe pacijenata javlja se između 24. i 34. nedelje trudnoće.

Sve više novozaraženih žena

Da su u ovom talasu kliničke slike teže, govori još jedan primer - u kovid bolnici u Batajnici primljena je i devojka od 22 godine koja je zbog korone imala i infarkt.

Ovaj primer, nažalost, pokazatelj je i koliko je korona promenjiva. Na početku epidemije, žene su važile za "zaštićenije", odnosno manje su se zaražavale, a sada su upravo one meta. Ne tako davno u bolnicama je bilo oko 80 odsto muškaraca, dok je sada taj broj pola - pola.

To potvrđuje i prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član Kriznog štaba.

- Muškarci i žene podjednako obolevaju, međutim, sada ipak imamo više novozaraženih žena - kaže Petrović i dodaje da razlog tome nije najjasniji.

Blaga klinička slika kod dece

Prema rečima lekara, sve više dece je zaraženo. Dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu, nedavno je izjavio da je "izuzetno porastao" broj dece koja se javljaju na pregled u kovid ambulantama.

- Do skoro je bilo 20 do 30 pregleda, a sada imamo između 120 i 150 pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja. Od toga su čak 70 prvi pregledi, što je izuzetno velik broj, a 50 odsto dece su pozitivna i to u populaciji od 10 do 14 godina - kaže dr Jerkan.

Iako je više dece obolelo u ovom talasu, dobra vest je da najmlađi i dalje najčešće imaju najblažu kliničku sliku.

- U mom dosadašnjem iskustvu, deca prolaze gotovo asimptomatično. Imaju par dana temperaturu i to je sve od simptoma - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ Čukarica.

Jedino rešenje vakcinacija

Na kraju dana, lekari upozoravaju da je jedino rešenje za smanjenje broja bolelih, suzbijanje postojećih sojeva i sprečavanje nastanka novih - vakcinacija.

- Tokom godinu dana mogli smo samo da se nadamo drugim rešenjima, danas rešenje imamo, vakcinacija je jedini izbor ako pričamo o kraju pandemije ili bar onom delu toka transmisije gde možemo da govorimo o kontroli širenja ovog virusa - rekla je dr Banko.

Kako virus bude ređe mutirao, tako je i manja šansa da dobijemo soj koji će biti otporan na već postojeće vakcine. Ukoliko se nađe podtip kovida koji je otporan na sadašnje vakcine, pandemija će se odužiti u nedogled.

Sve češće pominje se i vakcinacija dece, a kompanije Fajzer i Biontek su saopštile da je njihova vakcina protiv korona virusa veoma efikasna i da podstiče snažan imuni odgovor kod dece uzrasta od 12-15 godina. U istraživanju na 2.260 adolescenata ustanovljeno je da je obolelo svega 18 mladih u grupi koja je primila placebo, dok je u grupi koja je zaista vakcinisana efekat bio 100 odsto i niko nije inficiran.

Podsećamo, u Srbiji je do sada ukupno vakcinisano 2.553.629, a obe doze vakcine protiv korona virusa primilo je 1.084.584.

Bonus video:

00:23

JA SAM SE VAKCINISAO, VAKCINIŠTE SE I VI Grad Beograd i Vladika Stefan pozivaju sve da se PRIDRUŽE AKCIJI

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.