JAGODINA KAO U HIČKOKOVOM FILMU: Grad zaposele vrane, na pojedinim stablima ih ima i do 25!
Ptice, Foto: Youtube printscreen

PTICE

JAGODINA KAO U HIČKOKOVOM FILMU: Grad zaposele vrane, na pojedinim stablima ih ima i do 25!

Gnezde se i noćivaju u Kablovskoj ulici, Industrijskoj zoni duž međunarodne železničke pruge i autoputa Beograd - Niš

Objavljeno:

Krošnje drveća u porti Saborne crkve "Svetih apostola Petra i Pavla" u centru grada, u parku nove Fabrike kablova u Jagodini kraj autoputa Beograd - Niš, pune su gnezda koje su svile vrane, a na pojedinim stablima ima ih i do 25.

- Na području Jagodine, gnezdilišna populacija vrana je sada oko 2.000. To je pet puta manja od zimske brojnosti, najviše u februaru, jer ovde, na ovaj deo Pomoravlja u dolinu Velike Morave, dolazi svake godine da prezimi oko 10.000 sivih vrana, čavki, gačaca, iz hladnih planinskih krajeva srednje i istočne Evrope - rekli su Tanjugu biolozi Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Lete nad gradom, šetaju ulicama kraja kontejnera, po njivama, oko Mesne industrije "Juhor", maltene kao domaća živina.

Gnezde se i noćivaju u Kablovskoj ulici, Industrijskoj zoni duž međunarodne železničke pruge i autoputa Beograd - Niš, a u poslednje vreme, pre svega zimi, u Izletištu "Potok" na Ðurđevom brdu, oko Gradskog stadiona, u Čočetvoj ulici, u blizini Akva parka...

Hrane se, objašnjavaju biolozi, po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Ako neka ugine, tvrde biolozi, "one tačno znaju od čaga, veoma su pametne".

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.