NAŠ POZNATI METEOROLOG NAJAVIO JOŠ JEDAN HLADNI TALAS: Stižu pljuskovi!
ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

VREMENSKA PROGNOZA

NAŠ POZNATI METEOROLOG NAJAVIO JOŠ JEDAN HLADNI TALAS: Stižu pljuskovi!

Očekuju se padavine i pad temperatura za 10 stepeni

Objavljeno:

Poznati meteorolog Đorđe Đurić otkrio je kakve nas vremenske prilike očekuju u narednom periodu.

– U Srbiji u sredu umereno do potpuno oblačno, povremeno sa sunčanim intervalima, dok se na jugu i jugozapadu očekuje slaba kiša. Krajem dana i tokom večeri smanjenje oblačnosti, pa se u toku noći očekuje uglavnom vedro. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar. Minimalna temperatura od 0 stepeni na jugoistoku do 8 stepeni Celzijusa na severu i zapadu Srbije i u Beogradu, maksimalna dnevna od 15 do 19, u Beogradu do 18 stepeni – napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako navodi, u četvrtak nas očekuje pretežno sunčano ili umereno oblačno i relativno toplo. Maksimalna temperatura od 18 do 22 stepeni, u Beogradu do 20. U petak veoma toplo. Pre podne biće suvo, a sredinom dana u zapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 20 do 25 stepeni, u Beogradu do 23.

– Za vikend umereno do pretežno oblačno i svežije, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se u nedelju na severu očekuje uglavnom suvo. Maksimalna temperatura u subotu od 15 do 20, u Beogradu do 17 stepeni, a u nedelju od 10 do 15, u Beogradu do 13 stepeni. Od ponedeljka toplije – napisao je meteorolog.

Đurić navodi da su Srbija i veći deo Evrope pod uticajem anticiklona, odnosno povišenog vazdušnog pritiska, koji uslovljava stabilno i suvo vreme.

– Advekcija veoma toplog vazduha je od severozapada Afrike preko Pirinejskog poluostrva do zapadnih i centralnih predela Evrope, pa je u tim predelima Evrope i najtoplije. Maksimalna temperatura na jugu Španije je oko 30 stepeni, a u zapadnim i centralnim predelima Evrope i do 25. Ove vrednnosti su za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine – ističe.

Dodaje da se Srbija nalazi na rubnom delu strujanja ove tople vazdušne mase, pa je umereno toplo. Istovremeno, nad jugom i jugoistokom Grčke i Egejskim morem je prisutan visinski ciklon, pa se u tim predelima Grčke očekuju obilnije padavine i hladno za ovo doba godine, uz temperature od 11 do 15 stepeni i uz hladno severno strujanje.

– Kako se Srbija nalazi između povišenog pritiska sa zapada i sniženog sa jugoistoka, preovladava severno strujanje, pa je iz tog razloga umereno toplo. U četvrtak će se promeniti sinoptička situacija i očekuje se pad vazdušnog pritiska, pa će u petak Srbija pred prodor hladnog fronta, naše područje kratkotrajno biti u području strujanja veoma tople vazdušne mase sa jugozapada, uz tempetrature od 20 do 25 stepeni. Već do večeri i tokom vikenda se usled prodora hladnog fronta sa severozapada očekuju padavine i pad temperatura za 10 stepeni, uz jako severozapadno strujanje koje će i dovesti do prodora osetno svežije vazdušne mase – napisao je meteorolog.

Bonus video:

02:11

Doktorka Jelica Bjekić Macut: Fizička aktivnost i ishrana najbolja terapija za holesterol uz lekove

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.