ŠTA AKO SE ZARAZITE NA LETOVANJU? Ministarka Matić razjasnila DETALJE OKO USLOVA za ulazak u Grčku
Ministarka Matić razjasnila, Foto: Beta / Nenad Petrović

OBRATITE PAŽNJU

ŠTA AKO SE ZARAZITE NA LETOVANJU? Ministarka Matić razjasnila DETALJE OKO USLOVA za ulazak u Grčku

Kako je pojasnila, uslov za ulazak u Grčku je biti vakcinisan, ali je pregovarano i o priznavanju digitalnih sertifikata

Objavljeno:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjana Matić rekla je da će Grčka otvoriti granice sigurno 14. maja, a da će možda već posle Uskrsa u aprilu otvoriti granice preko Bugarske. Naglasila je da je ovakav dogovor višestruko značajan, a posebno iz ekonomskih razloga.

Kako je pojasnila, uslov za ulazak u Grčku je biti vakcinisan, ali je pregovarano i o priznavanju digitalnih sertifikata.

- Mi imamo ne samo brzu i uspešnu vakcinaciju, već i elektronske sertifikate. U potpunosti smo usklađeni sa Grčkom na tehničkom nivou i možda već sledeće nedelje možemo da imamo potvrdu o međusobnom priznavanju o vakcinaciji. To će građane na samoj granici odvojiti, i oni koji ga poseduju ići će kroz tzv. brzu liniju.

Građani koji nisu vakcinisani, a imaju antitela, moći će da pređu granicu uz potvrdu o posedovanju istih, potvrdila je ministarka.

Na pitanje šta sa onima koji su preležali korona virus, a nemaju više antitela, ministarka je rekla da takve osobe moraju da imaju negativan brzi, antigenski test, ali i podsetila da Grci zadržavaju pravo nasumičnog testiranja na samim granicama.

Šta ako se građani zaraze na letovanju?

Ministarka je istakla da će, ukoliko se građani koji odu u Grčku tamo zaraze korona virusom, tamo biti i besplatno lečeni i da će troškove pokriti ta država.

- Grčka ulazi u fazu u kojoj će prioritet biti vakcinisanje zaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva. Svakako, ako se neko od naših građana tamo zarazi, pošto je i to moguće, Grčka će snositi troškove - objasnila je Matić.

Kada je reč o prelasku dece starije od 10 godina potreban je negativan PCR ili brzi antigenski test.

Ipak, i za ovaj trošak postoji benefit u Grčkoj. Naime, grčki ugostitelji će omogućiti korišćenje dodatne usluge u iznosu u kom je plaćen test, dakle oni će subvencionisati testove.

Šta sa vlasnicima aparamana u Grčkoj?

- Oni mogu odmah da idu i nema nikakvih smetnji. Svi vlasnici i agencija koji su imali neke probleme sa grčkim partnerima mogli su da uđu još od decembra bez ikakavih problema. Iako smo to omogućili, agencije su se dvoumile i čekale ovaj trenutak - rekla je Matić za Prvu televiziju.

Bonus video:

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.