LETO ĆE TRAJATI 6 MESECI, A ZIMA SAMO 2 MESECA? To nisu DOBRE VESTI, treba svi da smo zabrinuti
ilustracija, Foto: EPA-EFE/ BIANCA DE MARCHI, Ilustracija

obavezno pogledajte!

LETO ĆE TRAJATI 6 MESECI, A ZIMA SAMO 2 MESECA? To nisu DOBRE VESTI, treba svi da smo zabrinuti

Dok neki u duljem trajanju ljeta ne vide problem jer će, eto, više dana uživati na suncu, posljedice bi mogle biti pogubne za zdravlje, okoliš, poljoprivredu i divlje životinje

Objavljeno:

Dok se u Europskoj uniji i još nekim zemljama raspravlja o tome treba li ili ne ukidati pomeranje sata dva puta godišnje za letnje ili zimsko računanje vremena, i posledično o tome jesu li ljudi zbog tog jednog sata umorniji ili odmorniji, naučnici upozoravaju na mnogo veći problem. Leto bi zbog klimatskih promena do kraja veka moglo trajati i pola godine, a zima svega dva meseca! Studija o promenama u trajanju godišnjih doba zbog klimatskih promena pokazala je da je se poslednjih 60 godina trajanje leta u proseku povećalo za 17 dana! Veća opasnost od požara – Leta postaju sve duža i vruća, a zime sve kraće i toplije zbog globalnog otopljavanja – rekao je za CNN Juping Guan, jedan od autora studije objavljene u časopisu Geofizikal Risrč Leters.

I dok neki u dužem trajanju leta ne vide problem jer će, eto, više dana uživati na suncu, posledice bi mogle biti pogubne za zdravlje, okolinu i poljoprivredu. Promene u dužini četiri godišnja doba najizrazitije su u blizini mediteranske regije i na području Tibeta. Toplinski valovi trajaće sve duže, a bolesti koje prenose komarci mogle bi se dodatno proširiti, a da i ne govorimo o produženoj sezoni širenja polena, pogotovo od ambrozije, noćne more milion osoba koje muči alergija. Proleće, godišnje doba u kojem biljke počinju cvetati traje sve kraće, a oscilacije u temperaturama mogu biti kobne za osetljivije vrste. Videlo se to i proteklih nedelja u Hrvatskoj, gdje su voćke zbog toplog vremena na kraju zime, koje je neuobičajeno za mart, počele pupati i cvetati, a onda su stigle noći s temperaturama od minus sedam stepeni Celzijevih. Mraz je “ofurio” voćke, a štete će biti vidljive uskoro, kad će se znati koliko posto plodova se uopšte neće razviti. Voćari strahuju i od mraza u aprilu, koji više nije neoubičajen, javlja se sve kasnije tokom aprila. Toplija i duža leta znače i veću opasnost od požara s kakvima se već godinama suočava Australija, na primer, kao i delovi Sjedinjenih Američkih Država. Naučnici su analizirali odstupanja u temperaturama od 1952. godine. Dužina leta, navodi se u studiji, povećala se sa 78 na 95 dana, a trajanje proleća, jeseni i zime smanjilo sa 124 na 115, 87 na 82, odnosno 76 na 73 dana. Temperature na moru i kopnu iz godine u godinu rastu. Poslednji su put godišnje temperature na globalnom nivou bile ispod proseka krajem 70-ih, dakle pre 40 godina. Naučnici su složni u tome da su uzrok klimatske promene uzrokovane emisijom gasova staklenih bašta, pa pozivaju na sprovođenje mera za smanjenje emisija štetnih gasova.

Poremećaji kod monsuna – Proleće i leto započeće mesec dana ranije do kraja veka, jesen i zima otprilike pola meseca kasnije, što rezultira s gotovo pola godine leta i manje od dva meseca zime 2100. godine – prognoziraju autori studije. Problemi bi mogli biti i u državama u kojima se javljaju vetrovi monsuni; zagrevanja bi mogla poremetiti obrasce njihovog ponašanja.

Monsuni nastaju zbog nejednakog zagrevanja kopna i mora dva puta godišnje. Leti se, naime, kontinenti jače greju, dok su zimi okeani topliji, pa se razmenjuju niski i visoki nivoi vazdušnog pritiska. Monsuni imaju velik uticaj na područja u kojima se javljaju zbog izrazito vlažnih i kišovitih leta, što utiče i na gospodarstvo. – To bi moglo ograničiti vrste useva, potaknuti rast invazivnih vrsta i korova ili povećati potražnju za navodnjavanjem – ističu u Agenciji za zaštitu okoline. Duža letna sezona mogla doneti i promene u vrstama životinja koje žive na određenim područjima. Sve je lančano povezano, priroda nam šalje signale upozorenja.

Bonus video:

20:43

VEČERNJI DNEVNIK 29.03.2021.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.