SRBI SE NAVUKLI NA ANTIBIOTIKE! Potrošnja nekih lekova veća i do 10 puta ZBOG KORONE!
ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA NAM RADI KORONa!

SRBI SE NAVUKLI NA ANTIBIOTIKE! Potrošnja nekih lekova veća i do 10 puta ZBOG KORONE!

Potrošnja pojedinih antibiotika u Srbiji povećana je i do 10 puta zbog koronavirusa, kaže v. d. direktora Republickog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić

Objavljeno:

Ona je u intevjuu sa Kurir rekla da je izuzetno važno da se prilikom propisivanja lekova iz grupe antibiotika prate protokoli, da se antibiotici ne daju rutinski, već kada je to neophodno, kao i da se ovi lekovi u apotekama izdaju samo uz recept ili specijalistički izveštaj.

Navela je da je potrošnja pojedinih antibiotika koji se izdaju u apotekama u decembru 2020. uvećana od pet do sedam puta u odnosu na prosecnu mesečnu potrošnju u 2019.

Kada je reč o injekcionim, odnosno infuzionim antibioticima koji se primenjuju u bolnicama, potrošnja pojedinih antibiotika je bila veća od pet do 10 puta u odnosu na prosečnu mesečnu potrošnju u 2019. godini, navodi Radojević Škodrić.

Ona je rekla da novog američkog leka "bamlanivimab" protiv kovid-19 Srbija ima za 5.800 pacijenata, da je njihova nabavka veoma teška, s obzirom na to da su ograničeni kapaciteti proizvodnje.

- Čak i u državi proizvođača ne koriste se masovno, jer je proizvodnja antitela vrlo skupa. Sjajno je što smo ga nabavili, ali to je nedovoljno za sve naše potrebe - rekla je Radojević Škodrić.

Najavila je da će sledeće isporuke tog leka biti u aprilu i maju, da je Srbija četvrta zemlja u Evropi, uz Nemačku, Mađarsku i Češku, koja ima "bamlanivimab", a da je taj lek važan za pacijente koji imaju visok rizik da dobiju teži oblik kovid-19.

- Ovim lečenjem rizičnih pacijenata u ranoj fazi sprečava se hospitalizacija i rasterećuju kovid bolnice - kaže v.d. direktorka RFZO.

Objasnila je da se taj lek primenjuje u prvih 10 dana od pojave simptoma, kod starijih od 12 godina i težih od 40 kilograma, jednokratno kao infuzija, kod pacijenata sa blagim i umerenim oblikom bolesti, a koji imaju visok rizik da dobiju teži oblik i da se hospitalizuju.

Najavila je da će biti nastvaljeno praćenje preporuka struke i u skladu s tim nabavljaćemo sve neophodne lekove, čime proširujemo i spektar sredstava u borbi protiv epidemije.

Bonus video:

01:35:37

SCENIRANJE 28.03.2021. Rasta

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.