BEZ STRUJE SU I PO 15 DANA: Iako je stiglo proleće, selo kod Vlasotinca još uvek je POD SNEŽNIM PREKRIVAČEM!
Selo kod Vlasotinca, Foto: Printscreen

idalje se beli!

BEZ STRUJE SU I PO 15 DANA: Iako je stiglo proleće, selo kod Vlasotinca još uvek je POD SNEŽNIM PREKRIVAČEM!

Sa snegom, valjda će i nedaće okopneti. Bez terenskog vozila do udaljenih planinskih zaselaka i dalje se ne može. Proleću se neskriveno raduju u Samarnici

Objavljeno:

- Živi se kako mora. Znači leti je dobro, sve u svemu odlično, ali zimi kad padne sneg katastrofa je. Struje nemamo po 15 dana, možda nekad i više, kaže Dragan Đokić iz Samarnice.

Ni vozila, ni prihoda. Bez kupatila sa bolesnim detetom u kući. Ove zime mrak je Đokićima bio još teži. Nema izbora, jedino pod sveću. Ova godina je baš teška bila, ističe Jelena Đokić.

Pojedine mahale u razuđenoj planinskoj Donjoj Lopušnji od puta su daleko i više od šest kilometara. Kad samoća i starost nalegnu bez pomoći komšija i gerontodomaćica se ne može.

- Loše, ali šta da radiš, nema se gde. Zima stegla, nestade struja skoro mesec dana, kaže Zorica Ivković iz Donje Lopušnje.

Ledena kiša, mokar sneg, jaki mrazevi, pa na pragu proleća nezabeležene padavine, smenjivali su se od Božića. Još ima polomljenog drveća na sve strane.

- Mnogo problema, mnogo i upornosti, rada, teško se živi, ali uspevamo, borimo se. Uspeli smo, malo smo i struju stabilizovali, napominje Zoran Stamenković, predsednik MZ Donja Lopušnja.

Za dan-dva završiće se zimske čarolije. Mogu već da odahnu i putari, ali i nadležni.

Ivan Stanković, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince, kaže da je konfiguracija terena na tom području izuzetno nepovoljna. "Tu je negde oko 70 kilometara takozvanih nekategorisanih ili mahalskih puteva, gde se mehanizacija i u povoljnijim uslovima jako teško probija", navodi Stanković.

Lepša i privlačnija slika biće kad se priroda probudi. Ima uslova i za rekreativnu nastavu. Samo što je dece sve manje. U osam razreda dvanaest đaka. Bilo ih je osamdesetih gotovo 300.

Bonus video:

00:13

MILICA SE UDALA ZA MILIJARDERA KAZAHSTANCA A SVI JE PROZIVAJU DA JE PLASTIČNA: Bila sam mis Južne Srbije i pre svih operacija!

(Espreso/Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.