KADA TO KAŽE JEDAN AP: Srbija prva zemlja u Evropi koja se pobrinula za migrante
Migranti, Foto: Uprava carine

lepo

KADA TO KAŽE JEDAN AP: Srbija prva zemlja u Evropi koja se pobrinula za migrante

Američka agencija navodi da je Srbija prva u Evropi i po broju datih vakcina po glavi stanovnika

Objavljeno:

Srbija je danas postala prva evropska zemlja koja je počela da vakciniše protiv korona virusa izbeglice i migrante, piše američka novinska agencija Asošiejted pres.

Američka agencija navodi da je Srbija prva u Evropi i po broju datih vakcina po glavi stanovnika i dodaje da je taj rezultat delom posledica rada vlade na obezbedjivanju vakcina iz Rusije i Kine.

Srbija se, medjutim, kao i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope, suočava sa još jednim skokom broja potvrdjenih infekcija i smrtnih ishoda od korona virusa, piše AP.

Agencija dodaje da se za vakcinaciju prijavilo 530 ljudi koji žive u izbegličkim kampovima i u centrima za tražioce azila u Srbiji.

Prvi koji su imunizovani medju njima danas su primili vakcinu kompanije AstraZeneka u beogradskom predgradju Krnjači.

Jedan od njih je Avganistanac Bašir Ahmad Širzaj koji je, bežeći od rata u domovini, preživeo težak put do Evrope i "ne želi da se kocka s korona virusom", navodi njegove reči AP.

Predstavnica agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, Frančeska Boneli, rekla je da je danas "veoma, veoma poseban dan" i dodala da je to "zaista važan znak podrške koju Srbija pruža izbeglicama" i "veoma dobar primer inkluzije migranata u srpsko društvo", prenosi AP.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Abebajehu Asefa Mengistu izjavio je, dodaje AP, da je danas započeta vakcinacija "zaista važna jer (migranti i izbeglice) žive u kolektivnim centrima, gde je veoma teško držati fizičku distancu i istinski kontrolisati epidemiju".

Agencija podseća da su u Srbiji i Bosni i Hercegovini hiljade izbeglica i ekonomskih migranata sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, čekajući priliku da predju granicu u udju u EU, a zatim da nastave ka bogatijim zemljama.

Bonus video:

01:18

Da li nas vakcina štiti samo od razvoja bolesti?

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.