JOŠ UVEK NISTE PRIMILI POZIV ZA VAKCINACIJU, A PRIJAVILI STE SE? Bez brige, postoje OBJAŠNJENJA ZA TO
Vakcinacija u Srbiji, Foto: Zorana Jevtić

VAKCINACIJA

JOŠ UVEK NISTE PRIMILI POZIV ZA VAKCINACIJU, A PRIJAVILI STE SE? Bez brige, postoje OBJAŠNJENJA ZA TO

Zbog svega navedenog može se zaključiti da postoji nekoliko razloga zašto možda još niste dobili pozivnicu za vakcinaciju.

Objavljeno:

U Srbiji vakcinacija veoma dobro napreduje, cepivo je primilo skoro 20 odsto stanovništva, ali i dalje postoje građani koji se pitaju "zašto mene još nisu zvali iako sam se redovno prijavio".

Pojedinci tvrde da su uredno zvali ili popunili upitnik na sajtu e-uprave pre više od mesec dana, dobili su čak i poruku o uspešnom prijavljivanju, ali ne i poziv za vakcinaciju. Neki od njih spadaju u rizične grupe, odnosno imaju više od 65 godina, a još su bez zakazanog termina.

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objasnili su da se obnavljanje spiskova prijavljenih obavlja automatski.

- To se radi na osnovu unetih parametara prilikom prijave, definisanih prioriteta i dostupnosti vakcine, pa samim tim i selekcija ispitanika zavisi od toga. Imajući u vidu da su određene količine vakcina sukcesivno dostupne i kako organizacija vakcinacije zahteva velike logističke kapacitete nije moguće u kratkom periodu sprovesti imunizaciju svih koji su iskazali zainteresovanost - navode iz Batuta.

Naglašavaju da će se svi koji su izrazili zainteresovanost vakcinisati u narednom periodu, ali da ne mogu da preciziraju tačno kad.

Zbog svega navedenog može se zaključiti da postoji nekoliko razloga zašto možda još niste dobili pozivnicu za vakcinaciju.

Prvi potencijalni razlog mogao bi biti trenutni nedostatak cepiva.

- Sada ne želimo da dajemo prvu dozu, a da nismo obezbedili drugu dozu za sve - rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dobra vest je da je u poslednja dva dana stiglo više od 150.000 doza, a očekuje se još milion kineskih vakcina.

Drugi razlog možda leži u tome što trenutno nema željenih vakcina.

Ukoliko ste se recimo prijavili za "sputnjik V" vakcinu možda u ovom trenutku te vakcine nema dovoljno za sve.

Za sada ne postoji broj za proveru

Na pitanje da li građani preko nekog broja telefona ili mejla mogu da provere kada će biti pozvani na vakcinaciju iz "Batuta" napominju da za sada ne postoji kontakt telefon ili mejl adresa opredeljeni za tu svrhu.

Savetuju da građani koji nisu pozvani na vakcinaciju provere svoje prijave, odnosno podatke koje su naveli i utvrde da li je kontakt telefon ispravno napisan i da li su bolesti od kojih boluju navedene i slično.

Poznato je da su građani koji su odabrali da se vakcinišu isključivo "fajzerom" bili duže na listi čekanja. Na drugoj strani, građani koji nisu bili "probirljivi" kraće su čekali i najveći broj stanovnike Srbije je vakcinisan cepivom kineskog proizvođača.

Iz ovoga sledi da možda još niste pozvani na vakcinaciju jer nema željenih vakcina u vašem mestu.

Distribucija i uslovi čuvanja se razlikuju od vakcine do vakcine. Tako, na primer, "fajzerova" vakcina zahteva da se čuva u posebnim zamrzivačima na temperaturi od -70 stepeni što je za pojedine domove zdravlja u unutrašnjosti skoro neizvodljivo.

Četvrta solucija da jednostavno još niste došli na red, odnosno niste među prioritetima. Grupe koje imaju prednost su između ostalog i stariji od 65 godina, zdravstveni radnici i zaposleni u vojsci i policiji. Ipak, dobra vest je da su pojedini punktovi otvoreni za vakcinaciju i bez zakazivanja, a cepivo mogu da prime i studenti.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.