MIJA (43), HEROJ SA KOŠARA, IMA TRAUME OD RATA: Sa bolesnom majkom ŽIVI U BEDI, nemaju ZA LEKOVE! (VIDEO)
Mija Đidić, Foto: pRINTSCREEN/RTS

težak život

MIJA (43), HEROJ SA KOŠARA, IMA TRAUME OD RATA: Sa bolesnom majkom ŽIVI U BEDI, nemaju ZA LEKOVE! (VIDEO)

Kada je video šta se zbiva sa njegovim ratnim drugom on je odmah kontaktirao lokalnu vlast u Brusu

Objavljeno:
  • 47

Kako saznajemo, u selu Milentija kod Brusa, u staroj i oronuloj kući sa bolesnom majkom živi Mija Đidić, heroj sa Košara.

Da se Boban Ostojić nekadašnji saborac i vojni starešina Đidića nije zapitao: “Šta li radi Mija?” i otišao mu u posetu, za njegovu priču se ne bi ni znalo. Kada je video šta se zbiva sa njegovim ratnim drugom on je odmah kontaktirao lokalnu vlast u Brusu, a ubrzo je stigla i ekipa RTS-a koja je napravila priču o zaboravljenom junaku Miju Đidiću.

Nakon rata Đidić je oboleo od posttraumatskog sindroma, nije zaposlen, a prema rečima njegove majke sam se i ne pere i oblači.

– Nešto radnem, ali slabo, radnem nešto, kratim drva i to slabo – kaže Mija, a o Košarama i šta je tamo za tri meseca službovanja, video ne želi da priča.

– Ja ga sada brijem, ja ga kupam, ja mu operem noge, ja ga obučem, nađem mu stvari. On nikada sam ne bi ni noge oprao, ni da se istušira. Ne bi da nije mene. Nikad. Ja teškom mukom, jer nisam imala overenu knjižicu. Dole neće da mi overe, a ja nemam čime da platim. Ne znam kako sam se snalazila za njegove lekove – objašnjava Mijina majka Vidosava.

Imao je 21 godinu kada je otišao na odsluženje vojnog roka.

– Ja sam mu bio komandir. Mija je bio dobar vojnik i primeran, i poslušan, i hrabar. Došao je kao zdrav u vojsku, ali je posle borbenih dejstava u Metohiji 1998, gde je bio šest meseci na karauli Košare, teško oboleo i ima velike posledice posttraumatskog sindroma”, kaže nekadašnji komandir voda 125. motorizovane brigade Boban Ostojić.

– Za ovaj slučaj se nije znalo sve dok nije izašao na internet. Njegovi drugari i borci koji su bili sa njim na Košarama izbacili su taj snimak”, navodi Andrija Đorđević iz Boračke organizacije Brus.

Boračka organizacija i Opština Brus dopremili su Miji pakete hrane i drva za ogrev.

– Mi smo došli da prikupimo svu potrebnu medicinsku dokumentaciju koja je potrebna da Mija Đidić dobije status vojnog invalida. Obezbedićemo prevoz do Kragujevca. Mija ne zna, nažalost, gde je Kragujevac. Majka nije u stanju da ga odvede, tako da smo mi preuzeli obavezu da mu damo svu moguću logističku i tehničku podršku”, ističe predsednica Opštine Brus Valentina Milosavljević.

Opština Brus pokrenula je inicijativu da se Miji i njegovoj majci, koja je i sama teško bolesna, sazida kuća kako bi imali pristojne uslove za život.

STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA

U akciju pomoći porodici Đidić uključili su se Udruženje “Na braniku otadžbine”, humanitarna inicijativa “Mi pomažemo, priključi se i ti”, Udruženje boraca Brus, kao i opština Brus. Valentina Milosavljević, predsednica opštine, predočava da su preuzeli kompletnu Mijinu medicinsku dokumentaciju kako bi ostvario status ratnog invalida, po novom zakonu o boračkom pravu, što je, kako navodi, sada daleko lakše nego po prethodnoj regulativi. Kako nam je preneo Boban Ostojić, vodnik prve klase u penziji, ranjenik s Košara, pokreće se i zajednička akcija sa opštinom da se Đidićima podigne novi dom.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media