LEPOTO, NISI TI KRIVA, APSOLUTNO TI VERUJEM: PRIJAVI SILOVANJE kada si ti SPREMNA!
Milica opasnica bez dlake na jeziku, Foto: Profimedia

glavu gore!

LEPOTO, NISI TI KRIVA, APSOLUTNO TI VERUJEM: PRIJAVI SILOVANJE kada si ti SPREMNA!

Nisi kriva za nasilnikovo ponašanje.

Objavljeno:
Milica Stanimirović

Zdravo lepoto, kako si?

Moram priznati da nikad lepše nisi izgledala. Nadam se da vidiš to. Možda ti je teško da pogledaš sebe mojim očima, ali si zaista predivna. I ne, nisi ti ništa kriva. Apsolutno imaš prava da nosiš tu kratku suknju i dekolte. Imaš prava i na štikle i jaku šminku. Pa, naravno da imaš prava i na onu široku trenerku. Imaš prava da hodaš kao da je ceo svet tvoj, ali imaš prava i da sklanjaš pogled kada ne želiš nekome da se javiš.

Ne znam da li si znala da apsolutno imaš prava da se baviš čime god poželiš. Možeš da budeš i pevačica i doktorka, kao i čistačica i učiteljica. Sasvim je u redu i da si studentkinja, glumica ili novinarka. U redu je i da si koketa, kao i sramežljiva devojka. Imaš puno pravo da se dopisuješ sa kime god želiš, kao i da ne odgovaraš na ono što te ne zanima. Sasvim je ok da izazovno igraš, hodaš, izgledaš. Imaš pravo na to.

Ne, ne, stani, zaista nisi ti ništa kriva. Nije bitno ni kako si ga gledala, da li si bila previše izazovna ili ti je bio loš dan. Nije bitno koliko si pričala, šta si pričala i sa kim si pričala. Nisi ti kriva i nemoj NIKADA sebe da se gadiš. Jaka si, vidim ti to u očima. Ne sme da te bude sramota, nisi ti tu ništa loše uradila. I ne, to nisi mogla da sprečiš da si prestala da govoriš. Ili da gledaš. Ili da hodaš. Ili da si taj dan obukla najružnije odelo koje imaš. Nisi ti kriva za to. Nisi kriva ni za to što si šetala sama po mraku ili si vozila bicikl pored reke.

Lepoto moja, ti nisi kriva za nasilnikovo ponašanje. Nikada ne bi mogla to da budeš.

Nije bitno što je on šef, veliki moćnik, načelnik, političar, učitelj, profesor, urednik, vlasnik firme, poznati pevač ili glumac, učitelj glume ili producent... On nema pravo na to. NE MORA DA ZNAČI NE. I to što te je neko dodirnuo, a ti ne želiš je apsolutno grozno. Ne sme to da radi bez tvoje dozvole. Bez tvoje dozvole ne sme da ti šalje eksplicitne fotografije, šapuće prljave reči u uvo ili pokuša da te poljubi. Ne sme da te uslovljava za posao ili položaj, kao ni za bolju ocenu ili položen ispit.

I da si popila koju više ili probala neke supstance koje nisu dozvoljene opet ti nisi kriva. Ni trenutak nepažnje kao ni tvoje ponašanje nisu uzrok ovog čina. To što nisi imala snage da ga udariš, odgurneš ili da vičeš te ne čini krivom. To što nisi imala snage da kažeš nekome za silovanje te ne čini saučesnikom, naprotiv, ti ćeš uvek biti žrtva. To što si prošetala parkom sa osobom za koju si mislila da je fina i dobra te ne čini ni glupom, ni krivom. To što si došla u stan kod dečka za koga si mislila da će biti tvoja velika ljubav te ne čini manje vrednom. To što si udata za njega ne znači da si njegovo vlasništvo. Svaka seksualna aktivnost protiv ženine volje je SILOVANJE.

To što si ćutala o silovanju 3 dana, 4 nedelje ili 15 godina te ne čini lažljivicom. Prijavi kada budeš spremna. Ja ti verujem. Znam da ti je teško i tu sam.

Ako ti neko kaže da si trebala ranije da prijaviš ili da ti ne veruje, samo okreni glavu od takvih ljudi. I poželi im da im se NIKADA NE DESI ONO ŠTO JE TEBI.

Apsolutno ti verujem, nema potrebe da mi se pravdaš zašto to nisi prijavila ranije. Zapravo, jako sam srećna što si konačno skupila snage za tako nešto. To znači da radiš na sebi i da si jaka kao stena. Ne brini, neću nikome reći, ti sama biraš kome ćeš se poveriti. Hvala što si mene izabrala, biću tu za tebe. Ovo ružno iskustvo je iza tebe, sad pokaži koliko si pametna, jaka, velika žena i koliko možeš da uradiš. Ja te neću gledati samo kao žrtvu ovog strašnog nasilja, ti si za mene pre svega žena lavica i znam koliko možeš. Sama donosi svoje odluke, nemoj da dozvoliš iko da ti pametuje. Ti znaš šta je najbolje za tebe. Apsolutno ti verujem.

NE UVEK ZNAČI NE.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.