DA LI STE SVESNI GREŠAKA KOJE VEROVATNO PRAVITE? Zbog ovih uređaja vam stižu ogromni računi za struju
ilustracija, Foto: Profimedia

obavezno pogledajte!

DA LI STE SVESNI GREŠAKA KOJE VEROVATNO PRAVITE? Zbog ovih uređaja vam stižu ogromni računi za struju

Postoje neke stvari koje radimo u kuhinji a da i nismo svesni da nam "kradu pare"

Objavljeno: 09:34h

Nekoliko dobrih saveta pomoći će vam da izbegnete greške i smanjite račune za struju! Poslušajte ih i uštedećete "brdo para"!

1. "Loše" šerpe

Svi lonci i šerpe treba da imaju ravno, a ne "zakrivljeno" dno, jer u suprotnom će biti potrebno više vremena i struje da se zagreju, a to znači i da ćete više para potrošiti! Zato, sve "ulupane" šerpre odmah bacite. Takođe, dno posude bi trebalo da bude veličine ringle - ni veće ni manje.

2. Kamenac u kuvalu

Ako vam se u kuvalu za vodu uhvati kamenac, važno je da znate da to ometa zagrevanje, a samim tim proces duže traje i troši se više struje. Dakle, veoma je važno da redovno uklanjate kamenac.

3. Mesto za frižider

Frižider nikada ne treba stavljati u blizini radijatora, rerne ili na direktnu sunčevu svetlost. Bočne strane i leđa frižidera moraju da budu dovoljno udaljene od zidova da postoji "cirkulacija vazduha". Samo uređaji koji su posebno dizajnirani da budu ugrađeni u nišu smeju da budu zatvoreni sa te tri strane.

Tako "blokirani" frižider troši više energije od onog koji je postavljen tako da vazduh slobodno cirkuliše. Takođe, ključno je da ga redovno odmrzavate, odnosno uklanjate naslage leda sa zidova jer takvi uređaji potroše mnogo više električne energije da bi vršili svoj glavni zadatak - hladili hranu. I nikada nemojte stavljati toplu i vruću hranu u frižider.

4. Prljavi lusteri i plafonjerke

Obratite pažnju i na čistoću plafonjerki i lustera. Možda vam se čini da ovo ne može da ima veze sa većom potrošnjom energije, ali nije tako. Ako vam je svetlo u kući prigušeno, pa umesto jedne primorani ste da upalite dve sijalice, prvo proverite stanje lustera. Zbog prašine i nečistoće svetlost je prigušena, pa će vam biti potrebno dodatno osvetlenje, a samim tim ćete trošiti više struje.

Bonus video:

10:10

BRZE VESTI 24.03.2021. 14:55

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.