STAVLJEN KATANAC NA ČUVENI SRPSKI KAZAMAT: Posle 120 godina se zatvara zatvor koji je bio NOĆNA MORA za švercere
Ilustracija, Foto: Profimedia

katanac

STAVLJEN KATANAC NA ČUVENI SRPSKI KAZAMAT: Posle 120 godina se zatvara zatvor koji je bio NOĆNA MORA za švercere

Nekoliko preostalih čuvara je raspoređeno u Niš i Leskovac i ubuduće će svakodnevno putovati do posla i nazad - baš kao i dvadesetak njihovih kolega koji su iz Pirota "prekomandovani" još pre gotovo godinu dana

Objavljeno:

Bravar i električar su u pritvorskoj jedinici niškog KPZ u Pirotu zatvorili vodu, isključili struju, promenili brave i katance, stavivši tako tačku na jednogodišnju priču o zatvaranju pomenute ustanove.

Nekoliko preostalih čuvara je raspoređeno u Niš i Leskovac i ubuduće će svakodnevno putovati do posla i nazad - baš kao i dvadesetak njihovih kolega koji su iz Pirota "prekomandovani" još pre gotovo godinu dana.

Zatvaranje se pomalo simbolično dogodilo tačno 12 meseci posle momenta kad su ovde smešteni prvi vinovnici kršenja izolacije koji su po povratku u zemlju odbili da idu u izolaciju. Jedan od njih je bio iz Zaječara, drugi iz Novog Pazara, a kasnije ih je bilo i više iz svih drugih gradova Srbije.

Priča o gašenju pirotskog zatvora je zapravo počela obrazloženjem da će privremeno biti izmešten zbog renoviranja. Ali, ono je završeno još pre četiri godine, pa su odmah reagovali Viši sud i Tužilaštvo, sindikat zaposlenih u pravosuđu, advokati, pa i lokalna samouprava - svi sa obrazloženjem da moraju da plaćaju ogromne troškove prevoza zatvorenika iz Niša u Pirot radi saslušanja, da će pravda za mnoge biti nedostižna i spora, da se pritvorenicima krše prava na posete i da će se, zbog neracionalnog izmeštanja, nagomilati predmeti koji ne mogu da se obrađuju blagovremeno i u zakonski predviđenom roku.

Uzalud je, kako se ispostavilo, bio i podatak da svako dovođenje zatvorenika iz Niša u Pirot državu Srbiju košta 5.600 dinara, a velike troškove snose i njihove porodice, odnosno advokati koji putuju do Niša, gde idu čak i oni koji u prekršajnim postupcima novčane kazne "menjaju" za zatvor!

Prema nezvaničnim procenama, pojedinih zaposlenih u pirotskoj palati pravde, samo protekle godine ovakve "ekskurzije" su državu koštale više desetina miliona dinara, a mnogi predmeti su zbog zastarelosti ili kršenja procedura zatvoreni!

I dalje nema zvaničnog objašnjenja i odgovora na pitanje zašto je pirotski zatvor ugašen iako je bio jedan od najbezbednijih u Srbiji. Iz njega nije uspeo da pobegne čak ni Slovenac Marko Osel koji je osuđen zbog krijumčarenja droge, ali mu je pošlo za rukom da 2003. godine utekne iz čuvene Sremske Mitrovice.

Pirotski zatvor je inače postojao bezmalo 120 godina.

Ovde su, pored ostalih, držani i najveći međunarodni krijumčari droge preko graničnog prelaza Gradina, koji su sudijama i tužiocima za saslušanja bili bukvalno na desetak koraka.

Sada se prilikom hapšenja zbog nekog krivičnog dela "maricama" voze u 120 kilometara udaljeni Niš, a odatle nazad na saslušanje u Pirot.

Mnogima od njih se obezbeđuje i medicinska pratnja što dodatno poskupljuje čitav postupak...

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.