OTVARAJU SE BAŠTE KAFIĆA? Cela Srbija čeka odluku KRIZNOG ŠTABA
Kafić, Foto: Aleksandra Čolić

MOGUĆE OTVARANJE

OTVARAJU SE BAŠTE KAFIĆA? Cela Srbija čeka odluku KRIZNOG ŠTABA

Na istoj sednici trebalo bi da se donese odluka i o tome da li najmlađi osnovci ostaju u klupama ili, ipak, prelaze na onlajn nastavu, i koji će uslovi važiti na granicama za ulazak u Srbiju.

Objavljeno:

DA li će borci protiv epidemije opet "ustuknuti" pred zahtevima ekonomije i dozvoliti otvaranje ugostiteljskih objekata, i pod kojim uslovima, znaće se posle sednice Kriznog štaba, koji zaseda danas u 8 sati.

Na istoj sednici trebalo bi da se donese odluka i o tome da li najmlađi osnovci ostaju u klupama ili, ipak, prelaze na onlajn nastavu, i koji će uslovi važiti na granicama za ulazak u Srbiju. Pred katolički Uskrs, dijaspora masovno dolazi u Srbiju, a ovoga puta sa još jednim razlogom - da ovde iskoriste pravo da se vakcinišu, jer se proces imunizacije u ogromnoj većini zapadnih zemalja odvija neuporedivo sporije nego kod nas.

Epidemiološka situacija sigurno ne ohrabruje toliko da bi se protivepidemijske mere popuštale. Naprotiv, zahteva čvrstu disciplinu: procenat pozitivnosti je visok, bolnice prepune, a oboleli imaju težu kliničku sliku nego ranije.

Da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća potvrđuje i profesor Tatjana Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba:

- U poslednje dve nedelje u našoj zemlji dominira britanski soj virusa korona koji je prisutan kod 70 do 80 odsto pacijenata. Britanska varijanta virusa brže se razmnožava, zarazniji je, a istraživanja pokazuju da dolazi do promene kliničke slike kod obolelih. Veliki broj pacijenata zahteva kiseoničku potporu. Mnogo bolesnika je na respiratoru. Smrtnost nije veća, ali je klinička slika teža. Mlađi ljudi obolevaju više nego ranije i kod njih se razvija teža forma bolesti.

Još opasniji južnoafrički i brazilski sojevi virusa kod nas nisu registrovani, ali to ne isključuje ni mogućnost da su, ipak, već ovde ili da će stići, a vakcine su protiv njih manje efikasne. Utoliko je sprečavanje njihovog unošenja i širenja važnije, a mogu da pomognu samo protivepidemijske mere.

- Srbija ima najblaže restriktivne mere u Evropi, trebalo bi istrajati u tome da se mere produže i duže od dve nedelje da bi se, napravila kontrola nad širenjem epidemije - kaže prof. Jovanović. - Mere moraju da budu restriktivnije ako želimo da nešto uradimo. Mi imamo moćno oružje u rukama i privilegiju koju nemaju druge zemlje, da završimo proces masovne imunizacije i povećamo kolektivni imunitet. Dok to ne postignemo, moramo da se pridržavamo epidemioloških mera.

Koliko je to neophodno pokazuje i činjenica da smo u utorak, otkako je korona opet uhvatila zalet, imali najviše potvrđenih slučajeva infekcije - 5.475 na 18.158 testiranih. Povećao se i broj žrtava, na 36 za dan, i u utorak smo sa tim stigli do ukupno 5.002 smrti usled kovida od početka epidemije. Na respiratorima je 238 obolelih, a u bolnicama ukupno 6.187 pacijenata sa kovidom.

I u takvoj epidemiološkoj situaciji sve su glasniji zahtevi da se otvore ugostiteljski objekti, koji su posle revidiranja mera od ponedeljka, jedini uz tržne centre ostali pod katancem. Upitno je samo po kojem modelu bi mogli da rade - da li po novom kriterijumu devet kvadratnih metara po gostu ili da uslužuju samo u bašti.

Doktor Predrag Kon već je najavio da će na Kriznom štabu u sredu biti u situaciji da objašnjava zašto nije za to:

- Otvaranje bašta jeste realan zahtev u nekoj perspektivi. Glavno mesto nepoštovanja mera su ugostiteljski objekti. Svako ko uđe, nosi masku, a onda je skine na mestu gde sedi. Ja nosim masku i dok pijem kafu. Nije istina da to ne može da se sprovodi, isto važi i za jelo. Vi ako hoćete to da sprovodite, i te kako možete. S druge strane, treba shvatiti da ako je jedan segment društva najugroženiji, onda treba naći način da se pomogne. Trenutno je najugroženiji zdravstveni sistem, nisu ugostitelji.

PETI U EVROPI PO ZARAŽAVANJU

MARIJAN Ivanuša, šef SZO za Srbiju, ocenio je da je epidemijska situacija u zemlji ozbiljna:

- Srbija je peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana. Intenzivno se širi britanski soj. U čitavoj Evropi se pogoršava situacija, ali vakcine deluju i protiv britanskog soja. Mnoge države uvele su ponovno potpuno zatvaranje i policijski sat. Zato pozivam ljude da poštuju osnovne mere, jer je to osnov svega.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.