VAKCINISANI GRAĐANI ĆE IMATI BROJNE PREDNOSTI: Seničić objasnio kako će izgledati putovanja ZA USKRS
Aleksandar Seničić, Foto: Printscreen/youtube

uskršnja putovanja

VAKCINISANI GRAĐANI ĆE IMATI BROJNE PREDNOSTI: Seničić objasnio kako će izgledati putovanja ZA USKRS


Turska zahteva PCR test, Bugarska takođe, kao i Egipat

Objavljeno:

Svi smo se uželeli putovanja, a da li ćemo moći da putujemo hoćemo li ovaj Uskrs moći da provedemo van granica naše zemlje?

"Pre svega je preduslov da se malo stabilizuje situacija kod nas. Međutim, već imamo neke opcije, prodaju se aranžmani za Uskrs", rekao je za 150 minuta Prve TV direktor JUTE Aleksandar Seničić. Kako kaže, ranije su to bili evropski gradovi, ali sada nema priče o tome. U ovom trenutku bez ikakvih restrikcija možemo u Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju i Crnu Goru. Turska zahteva PCR test, Bugarska takođe, kao i Egipat. "Bugarska, pre svega, zbog skijanja, Takođe, i skijališta u Srbiji su zanimljiva i dalje. Za Tursku, u ovom trenutku, interesovanje vlada isključivo za gradske ture gde je Istanbul najpopularnija destinacija, a sredinom ili krajem maja će krenuti čarter letovi za, na primer, Antaliju", ističe. Dodao je i da za Egipat leti samo jedan avion iz Srbije nedeljno, što je zaista malo za ovo tržište. "Imali smo daleko veći broj putnika u ranija vremena. Može da se radi PCR test i kada se dođe u Egipat, ali to je malo rizičnija varijanta, jer ako se pokaže da ste poitivni, moraćete da provedete odmor u hotelu", kaže Seničić. Albanija je veoma brzo rastuća destinacija. Izlaze na dva mora, i Jadransko i Jonsko, i to je trenutno destinacija za koju su zainteresovani i turistički radnici, ali i sami turisti. "U ovom periodu godine nema kupanja dole, ali ima šta da se vidi. Postoji i avionska linija za Tiranu koja je malo duža nego do Tivta", naglašava.

Da li vakcinacija pomaže kada su putovanja, odnosno otvaranje granica u pitanju? "Kovid-pasoši izgleda neće ni zaživeti u prvobitnom odluku. Ova odluka koja se sprovodi, to se pre svega odnosi na zelene sertifikate. Oni su dvojezični i imaju personalizovani QR kod", smatra Seničić. Kaže da su kovid-pasoši bili zamišljeni tako da budu povezani sa zdravstvenim institucijama, ali da to nije i ovde slučaj. "Mislim da će oni koji su vakcinisani imati veliku prednost. Veliki deo populacije se vakciniše vakcinama koje EU prihvata, ali i oni koji su vakcinisani ruskom ili kineskom, ne bi trebalo da imaju problema, bar kada su u pitanju one destinacije koje su ovde popularne, Turska i Grčka", istakao je. Kuda možemo da putujemo posle vakcinacije? Sledeće nedelje, naglašava Seničić, nadležna ministarka Tatjana Matić imaće sastanak sa grčkim ministrom Teoharisom, nakon čega će se, verovatno, tačno znati šta će da bude neophodno kako bi moglo da se putuje u Grčku. Osim sa ministarkom, trebalo bi da Teoharis sastane i sa predstavnicima turističkih organizacija, a Seničić je rekao da će insistirati na tome da Evzoni bude otvoren cele godine za srpske turiste.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.