MLADIĆ (33) NA RESPIRATORU ZBOG NOVOG SOJA KORONE: Dr Jovanović kaže da je bolest sve teža, pacijenti su sve mlađi
Dr Tanja Jovanović, Foto: Printscreen/Youtube

novi soj

MLADIĆ (33) NA RESPIRATORU ZBOG NOVOG SOJA KORONE: Dr Jovanović kaže da je bolest sve teža, pacijenti su sve mlađi

Virusolog na televiziji o britanskom soju korone, koji je trenutno prisutan u čak 70-80 odsto izolata!

Objavljeno:

Virusolog dr Tanja Jovanović gostovala je u "Uranku" Televizije K1 i pričala o novim sojevima korone. Krizni štab, čija je članica, zaseda u sredu, i dr Jovanović ponavlja da je situacija alarmantna.

"Stanje je zabrinjavajuće, zimus je otkrivena gospođa koja je bila prvi slučaj britanskog soja, nije imala tešku kliničku sliku, na sopstveni zahtev je testirana. Ali prenela je virus rođacima koji su oboleli i zahtevali hospitalizaciju. Izlečeni su u bolnici. Kontinuirano smo pratili britanski virus, i već krajem februrara je bilo više od 30 odsto takvih izolata. Evo, međutim, u poslednjih 15 dana ne da dominira, nego je stigla na već 70-80 odsto svih izolata obolelih pacijenata", rekla je ona.

"To je potpuno dominantna varijanta, na sreću još nismo otkrili južnoafričku ili brazilsku varijantu. Britanski virus ima mutacije u delu koji kodira interakciju s domaćinom, ta promena utiče na bolju prijemčivost virusa za ćelije, on lakše ulazi u ćelije i brže se razmnožava", rekla je ona.

Mogućnost transmisije virusa je veća, brojke skaču, a dr Jovanović kaže da kliničari naglašavaju da ima promene kliničke slike.

"Veliki broj hospitalizovanih zahteva kiseonik, ili respirator. Ispitivanja rađena u drugim zemljama, kao i kod nas, pokazuju da ipak dolazi do promene kliničke slike. Dužina boravka u bolnici je ista, ali intenzitet simptoma nije. Zarazniji je, i daje težu kliničku sliku", rekla je ona.

"Pomerila se granica obolevanja, i mlađi pacijenti su sada češće oboleli, sa lakšom slikom ali ne možemo u apsolutnom smislu ništa da kažemo jer ih ima i sa težom slikom. Imamo pacijenta od 33 godine na respiratoru, niko ne može da predvidi tok bolesti," rekla je ona.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.