POMOZITE MALOM UROŠU! Jedan SMS mnogo znači da ode na tretman matičnim ćelijama!
Foto: Printscreen RTS

POMOĆ UROŠU

POMOZITE MALOM UROŠU! Jedan SMS mnogo znači da ode na tretman matičnim ćelijama!

Pomogao bi Urošu Stoji iz Kovina tretman matičnim ćelijama u Novom Sadu, koji košta 15.000 evra, ali roditeljima nedostaju novčana sredstva

Objavljeno:

Jedan SMS mnogo znači: Pomozite malom Urošu da ode na tretman matičnim ćelijama Dvanaestogodišnji Uroš Stoja iz Кovina ne govori iako sve dobro razume i može da napiše ono što ne može da kaže. Pomogao bi mu tretman matičnim ćelijama u Novom Sadu, koji košta 15.000 evra, ali roditeljima nedostaju novčana sredstva. U akciju pomoći Urošu uključili su se i građani Кovina koji slanjem SMS-ova i deljenjem apela putem društvenih mreža pomažu da se novac sakupi što pre.

Urošev razvoj s početka je tekao kao i kod sve druge dece. Na vreme je počeo da sedi, puzi, hoda i govori. Ali od 21. meseca njegovo zdravlje se pogoršava. Počeo je da gubi stečene reči, slabije i sporije reaguje na zvuke, povlači se u sebe i postaje neraspoložen.

Njegovim roditeljima, Senki i Nenadu, je posle višemesečnog ispitivanja rečeno da ima hroničnu upalu srednjeg uha, koja je zahvatila oba uha. Nedugo zatim postavljene su mu dijagnoze: konduktivna nagluvost – privremeni gubitak sluha i razvojna disfazija – jezički poremećaj, odnosno poremećaj sposobnosti da se razume i izrazi jezička misao.

"Uroš sada dobro čuje, razumevanje mu je na nivou njegovog uzrasta, ali i dalje ne govori. Uz pomoć logopeda i mene kod kuće izgovara pojedine reči uz tehniku pomeranja vilice. Samostalno izgovara samo određene glasove", priča za RTS Uroševa mama Senka Stoja.

Uroš je 2014. godine išao na tretmane u hiperbaričnu komoru na Banjicu. U septembru 2015. godine je bio u Rusiji na tretmanu matičnim ćelijama.

"Uroš je danas zdrav, veseo i mnogo otvoreniji nego ranije. Postoji određena napetost jer ne može da izgovori ono što misli. Ide u redovnu školu, u 4. razred. Uz pomoć ličnog pratioca uspešno savladala gradivo. Bolji je u predmetima koji zahtevaju pamćenje i logiku od onih koji traže spretnost. Ima slabiju finu motoriku, ali je najvažnije da može da napiše sve ono što ne može da kaže. Lični pratilac je puno pomogao u njegovom uklapanju u kolektiv i doprineo prihvatanju njegove različitosti", ističe Urošev tata Nenad Stoja.

Tretman matičnim ćelijama pozitivno je uticao na Uroša i isti bi trebalo ponoviti, kako bi dalje napredovao.

Međutim, njegovim roditeljima nedostaje 15.000 evra za novi tretman, koji bi se radio na poliklinici u Novom Sadu. Sredstva su im, takođe, potrebna i za logopedske tretmane.

"Tretmani bi mu pomogli da prevaziđe preostale blokade koje su neurološke i psihološke prirode. Ovaj tretman podstiče rad neuronskih impulsa i stvara nove neuronske veze. To bi mu pomoglo da se lakše uspostavi veza između centra u mozgu i govornog aparata", navodi Uroševa mama Senka.

Zato apeluju na sve humane ljude da im pomognu da prikupe sredstva i odvedu Uroša na dodatne tretmane.

U akciju prikupljanja sredstava uključili su se i građani Кovina, koji slanjem SMS-ova i deljenjem apela preko društvenih mreža pomažu da se sredstva što pre sakupe.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.