KBC "ZVEZDARA" 4. PUT U KOVID SISTEMU! Svorcan: Za kratko vreme uspeli smo da se preorijentišemo na kovid režimu
Do jutros u KBC Zvezdara primljeno 80 pacijenata, Foto: Printscreen/Youtube

užas

KBC "ZVEZDARA" 4. PUT U KOVID SISTEMU! Svorcan: Za kratko vreme uspeli smo da se preorijentišemo na kovid režimu

Do jutros u KBC Zvezdara primljeno 80 pacijenata

Objavljeno: 12:53h

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" četvrti put je u kovid sistemu i trenutno ima 222 hospitalizovanih obolelih od korona virusa, od kojih je oko 20 pacijenata na intenzivnoj i poluintezivnoj nezi, dok je šestoro na mehaničkoj ventilaciji, kaže direktor te zdravstvene ustanove Petar Svorcan.

On je rekao da su od juče do jutros imali 80 prijema i istakao da je ta bolnica za kratko vreme uspela da se preorijentiše na rad u kovid režimu.

Od ponedeljka do juče KBC Zvezdara je premestila 305 nonkovid pacijenata na VMA, Klinički centar Srbije i KBC Bežanijsku kosu, a neki su otpušteni kući.

Svorcan navodi da je na raspolaganju 400 ležajeva za kovid pacijente, od kojih je 50 kreveta u intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi. Kaže i da lekara ima dovoljno, a 12 njih trenutno je pozitivno na koronu.

- Naši resursi vezano za kadrove su dobri. Zaposleni koji su imali kovid vratili su se na posao. Možemo da organizujemo dobro rad, jer sada imamo pun kapacitet zaposlenih. Napravili smo adekvatno smene i krenuli da radimo - rekao je Svorcan.

On ukazuje i da u odnosu na prethodni rad u kovid sistemu, sada dominiraju pacijenti u srednjoj životnoj dobi, te dodaje da najmlađi ima 33 godine, a najstarija pacijentkinja 94 godine.

Svorcan ističe vakcinaciju kao presudnu u borbi sa epidemijom i navodi da je od 1.800 zaposlenih, 700 primilo vakcinu protiv kovida-19.

- Videćemo rezultate zaključavanja... Trebalo bi da ti brojevi krenu da padaju, nadamo se tome i apelujem na sve građane da se što pre vakcinišu, da ne slušaju razne priče za vakcinu, jer je vakcina jedino rešenje da ovu situaciju dovedemo u mirnije vode i pobedimo bolest - poručio je Svorcan.

U prethodna tri puta kada je KBC Zvezdara bila u kovid sistemu, lečeno je više od 5.000 bolesnika, naveo je on.

U okviru te zdravstvene ustanove, u nonkovid sistemu ostalo je odeljenje za hemodijalizu i Bolnica za pedijatriju u Ulici Mije Kovačevića.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.