PRE GODINU DANA SMO APLAUDIRALI LEKARIMA: U međuvremenu su neki od nas postali NEZAHVALNA GAMAD!
Ilustracija/niko ne može da zna kako je lekarima, Foto: Profimedia

muk i nepoštovanje

PRE GODINU DANA SMO APLAUDIRALI LEKARIMA: U međuvremenu su neki od nas postali NEZAHVALNA GAMAD!

Čast izuzecima, neki od nas postali su nezahvalna gamad koju, ako se nastavi ovakva situacija, neće imati ko da leči jer nam lekari padaju sa nogu, a mnogi od njih i nisu više među živima

Objavljeno:

Koronavirus ni posle godinu dana ne pušta svoje stege. Prvi slučaj u Srbiji zabeležen je 6. marta davne 2020. godine i to u Subotici, a onda smo se svi suočili sa jednim velikim s....., reći ćemo strašnim stanjem!

Mart te 2020. godine prošao je u znaku policijskog časa i karantina, a ništa slobodnije i sa manje straha nismo se osećali ni u aprilu, pa ni u maju. Sećate se da su penzioneri mogli da izlaze samo u određeno vreme i oni koji imaju kućne ljubimce, pa kad nas "otvore", a mi brzo u šoping da pokupujemo zalihe hrane, jer ako nas i sledeće nedelje stave pod ključ, ostadosmo gladni.

Masne naslage su se slagale, gomilao se hlor, asepsol i alkohol, maske i rukavice, ali i jedna vrlo bitna stavka - solidarnost.

Od marta 2020. do 7. februara 2021. od posledica korona virusa u Srbiji je preminulo 89 lekara, 13 stomatologa i dva farmaceuta - 104 ukupno, podaci su Sindikata lekara, farmaceuta i stomatologa (SLFS)

Sada će Neverne Tome reći "kakva solidarnost kad su se tukli ljudi za ubrus po radnjama", realno, tučemo se i kad nije vanredno stanje, no ovde je reč o solidarnosti koju smo pokazali prema našim lekarima u trenucima kada im je bilo najteže.

Naime, baš 19. marta prošle godine većina nas je na svojim storijima kako na Fejsbuku, tako i na Tviteru i Instagramu objavila kratak snimak iz svog kraja. U mraku policijskog časa čuo se samo aplauz, taj aplauz bio je aplauz solidarsnosti, zahvalnosti i pre svega ljudskosti.

00:07

Zaboravljeni aplauz za lekare

Gotovo da ne postoji osoba iz mog komšiluka, ali verujem i iz vašeg da se nije naježila na zvuke tapšanja, to je stvarno bio znak, da smo svi najiskrenije od srca stali uz naše medicinare.

Poštovanje, solidarnost i saosećajnost sa lekarima širom Srbije vrlo brzo je utihnula sa naše strane, odnosno neki od nas postali su nezahvalna gamad (čast izuzecima), dok rad i predanost lekara i danas traje, oni su i danas u prvim borbenim redovima, a gde su pojedinci?

Na korona žurkama, po kafićima, na skijalištima, u prepunim prodavnicama....

Dok lekari leče naše roditelje, prijatelje, poznanike, drugi na sve načine pokušavaju da belim mantilima otežaju posao i muku koja ih steže punih godinu dana bez odmora!

I danas padaju sa nogu u kovid bolnicama koje se opet otvaraju zbog 5.000 i više zaraženih u jednom danu. I danas dok čitamo u medijima kako je razbijena još jedna korona žurka, tamo negde u nekoj bolnici jedna doktorka dete nije videla danima, a da ne pričamo o tome šta se i čega se sve nagledaju u jednom danu.

Ne poznajem osobu koja je završila u bolnici za vreme ove pošasti, a da nije rekla "svaka čast na organizaciji, gledali su me kao malo vode na dlanu".

Ljudi, pa gde je ta solidarnost, ako vas ne interesuje vaše zdravlje, ako već ne marite za to da ćete zaraziti nekog bliskog iz svog okruženja, zapitajte se makar gde ćete da se lečite i ko će vas lečiti, ako se zarazite. Bolnice su nam pune, lekari snage više nemaju, razmislite malo i stavite prst na čelo!

HRONOLOGIJA NAPADA NA LEKARE

*pobrojali smo samo neke napade koji smu dospeli u javnost, bilo ih je mnogo više

PACIJENT NAPAO LEKARE U NIŠKOM KLINIČKOM

Pacijent (64) koji se u niškom Kliničkom centru leči od korona virusa, napao je u novembru medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove. Pacijent je u vidno uznemirenom stanju pokidao aparaturu na koju je bio priključen, a zatim nasrnuo na lekare i medicinske sestre zadajući im udarce nogama i rukama, ubrzo je uhvaćen.

FIZIČKI OBRAČUN ZBOG MASKE U KBC VOJVODINE

Pre samo sedam dana M. M. (43) je zbog zaštitne maske fizički napao lekara Ž.Ž. (41) u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), uhapšen je i određeno mu je zadržavanje do 48 sati

KOVID BOLNICA ŽARIŠTE SUKOBA

Krajem jula 82-godišnji pacijent u kovid bolnici na Klinici za rehabilitaciju niškog Kliničkog centra napao je medicinsku radnicu na radnom mestu.

NASRNUO NA LEKARE ZBOG SMRTI MAJKE

Početkom aprila u kragujevačkom Kliničkom centru dogodio se incident kada je muškarac, zbog smrti svoje majke, u besu nasrnuo na lekare i polomio staklo na ormariću gde se nalazi aparat za gašenje požara. Kako se nezvanično saznaje, incident se dogodio u Urgentnom centru, kada je starija žena preminula i pored nastojanja lekara da joj spasu život.

UBODENA MEDICINSKA SESTRA

Medicinska sestra F.B. sa Klinike za urologiju ubodena je 26.9 nožem u Univerzitetsko kliničkom centru u Prištini, kasnije je Sindikat medicinskih sestara Kosova najoštrije osudio napad i povredu medicinske sestre i pozvalo organe bezbednosti da se što pre pozabave ovim slučajem, a počinioce da kazne.

Bonus video:

00:16

STIGLA SANITETSKA VOZILA IZ EU: Bogatiji vozni park za 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.