MOMIROVIĆ: Dorćol će biti kao mali Njujork u Beogradu, uklanja se pruga u Dunavskoj!
Uklanjanje pruge u Dunavskoj, Foto: Beoinfo

sjajne vesti

MOMIROVIĆ: Dorćol će biti kao mali Njujork u Beogradu, uklanja se pruga u Dunavskoj!

On je naglasio da je Srbija u najvećem investicionom ciklusu u svojoj istoriji

Objavljeno: 17:36h

Radove na uklanjanju pruge van funkcije u Dunavskoj ulici na Dorćolu, što je deo priprema za izgradnju linijskog parka od 4,6 kilometara, koji su danas započeli, obišao je ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Tomislav Momirović.

On je naglasio da je Srbija u najvećem investicionom ciklusu u svojoj istoriji, ali da je linijski park primer da se ne zaboravljaju ni prostori koji direktno omogućavaju kvalitetniji život građana.

02:08

UKLANJA SE PRUGA U DUNAVSKOJ Momirović: Dorćol će biti kao mali Njujork u Beogradu! Linijski park sve bliži a izgledaće ovako

"Ako zaboravimo na svoj kraj, svoj grad, na ono šta se nalazi ispred naše kuće, kako izgleda naša zgrada, džabe investiramo milijarde evra u novu infrastrukturu i džabe podižemo ekonomski standard ove zemlje", rekao je Momirović.

1 / 13 Foto: FOTO: Služba glavnog urbaniste

Naveo je da kao Beograđanin koji je vezan za Dorćol smatra da je suština da izgradi linijski park koji će biti najlepši park u Beogradu a verovatno i najlepši u regionu.

"Svi stanovnici Dorćola, Donjeg Dorćola, Naselja 25. maj će uskoro imati potpuno drugačiji kvalitet života na rekama. Mislim da Dorćol dobija najbolje o spuštanja Beograda na reke", rekao je on i ocenio da, kada se izgradi park, taj kraj će izgledati kao mali Njujork u Beogradu.

1 / 12 Foto: FOTO: Služba glavnog urbaniste

Ministar je dodao da je zadovoljan jer kada se izgradi nešto ovako lepo i kvalitetno ispred svoje kuće onda jer urađena prava stvar.

Predsednik gradske opštine Stari Grad Radoslav Marjanović ocenio da je izgradnja linijskog parka za tu opštinu jedan od najvažnijih projekata koji je počeo da se realizuje ove godine.

Dorćol
foto: Beoinfo

"Važno je da se deo posla oko imovinsko pravnih odnosa i pripreme realizacije obavi efikasno i brzo, da krene da se realizuje dobro dinamikom", rekao je on.

Dodao je da će sa linijskim parkom Dorćol dobiti veliki broj novog drveća, pešačke i trim staze, odnosno prostora gde će građani moći da provode slobodno vreme.

"Uklanjanje ostataka pruge je zapravo priprema realizacije velikog projekta koji će direktno unaprediti kvalitet života građana, pogotovo Donjeg Dorćola, jer praktično će park čija je dužni preko 4,6 kilometra, sa preko 5.000 novih sadnica, biti zelena oaza u srcu grada, dobro za građane i Beograd", rekao je on.

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić rekao je da će linijski park umnogome promeniti Beograd jer će taj prostor prestati da bude prepreka izlasku stanovnika na reke.

"Park će biti integralni deo budućeg centra dunavskog dela Starog grada, tu će u svakom trenutku biti najveći broj građana koji će moći da uživaju u najsavremenijim zelenim površinama i delovima arhitekture i mobilijara", rekao je on.

Dorćol
foto: Beoinfo

Dodao je da su pripreme za izgradnju linijskog parka dobar primer direktne saradnje opštine, grada i ministarstva jer su sva tri nivoa vlasti predane ideji da realizacija projekta krene što pre.

"Očekujemo da deo radova krene krajem jeseni, od Beton hale kroz prostor Kule Nebojša. A sledeće godine februar - mart, kada dobijemo građevinsku dozvolu i izvođača, nastavićemo trasom ka Pančevačkom mostu. Dve godine nakon tog roka očekujemo da ćemo imati u celosti izgrađen park", najavio je on.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.