U KULI PROGLAŠENO STANJE ZARAZE I OPŠTE UGROŽENOSTI! Dva labuda su uginula, virus preti da zarazi domaću živinu
Ilustracija, Foto: Profimedia

alarmantno

U KULI PROGLAŠENO STANJE ZARAZE I OPŠTE UGROŽENOSTI! Dva labuda su uginula, virus preti da zarazi domaću živinu

Uprava za veterinu navodi da je radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti obavezna prijava svakog slučaja uginulih divljih ptica

Objavljeno: 15:03h

Na području opštine Kula proglašeno je stanje zaraze i ugroženosti nakon što je potvrđeno da su dva uginula labuda bila zaražena avijarnom influencom, ,saopštila je Uprava za veterinu.

Labudovi su uginuli na Velikom Bačkom kanalu 6. i 12. marta a Uprava za veterinu odredila je mere koje će se sprovoditi u tim područjima radi suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Zaraženim se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, dok je ugroženo područje krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8 ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Uprava za veterinu navodi da je radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti obavezna prijava svakog slučaja uginulih divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Takođe je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vreme trajanja mera u područjima je obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet jaja i živinskog mesa.

Na teritoriji Zapadnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga aktiviran je Regionalni krizni centar (RKC) za Avijarnu influencu koji čine Veterinarski specijalistički institut Sombor i Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, okružni odseci veterinarske inspekcije, lovna inspekcija, veterinarske stanice, pripadnici Policijske uprave Sombor i predstavnici opština.

Bonus video:

00:45

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Dragan Šutanovac

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.