ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA SA PEKOM? Otkriveno šta je izazvalo zamućenje reke, NIKAKO NIJE DOBRO
Dok ne stignu pojašnjenja preporuka Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo apel građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke, Foto: Printscreen

ZAMUĆENA REKA PEK

ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA SA PEKOM? Otkriveno šta je izazvalo zamućenje reke, NIKAKO NIJE DOBRO

Dok ne stignu pojašnjenja preporuka Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo apel građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke

Objavljeno:

Zamućenje reke Pek koje je konstantno već mesecima, diglo je na noge meštane Kučeva i okolnih sela koji su se zabrinuli za svoje, ali i za zdravlje ribljeg fonda, objavljuje TPK News.

Alarmirane su nadležne institucije, prvenstveno Zavod za zaštitu javnog zdravlja iz Požarevca, kao jedna od dve referentne laboratije, koji je uzorkovao vodu i ustanovio da su pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra čija je referentna vrednost 500, a izmerena u Peku je 960, mangana, čija je referentna vrednost 300 izmereno 330, a gvožđa, čija je referentna vrednost 1000, izmereno je 12.600 i sulfata čija je referentna vrednost 200 izmereno je 369.

To znači da na osnovu ovih pristiglih rezultata, može slobodno da se kaže da je reka Pek promenila kvalitet i prešla u petu, najgoru kategoriju.

Zbog toga je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo, dr Ivan Rajičić, zakazao hitnu sednicu ovog tela na kojoj je, nakon iscrpne analize, doneto više naredbi, zaključaka i preporuka.

Pre svega da se javnost odmah izvesti o rezultatima analiza. Zatim, da se od Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca traži dodatno pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađanosti, kako za ljude, tako i za biljni i životnjski svet. Takođe, da se uradi i analiza zemljišta u slivu reke kao i ribe u njoj.

Dok ne stignu pojašnjenja preporuka Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo apel svim građanima je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke.

Formiran je i Info centar – 012 852 103, i svi stanovnici, koji imaju bunare u slivu reke 50 do 100 metara mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da se urade analize istih. Štab je doneo odluku i da se oformi Stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

JKP "Kučevo" će od sada morati da vrši analizu pijaće vode sa vodoizvorišta "Mlaka" svakih 10 dana. Takođe, uputiće se zahtev JP "Srbijavodama" da spreči vađenje šljunka iz Peka u rejonu vodoizvorišta "Mlaka". Kao što je poznato, vodotok Peka je u nadležnosti JP "Srbija voda" i nadležnih državnih organa i lokalna samouprava nema ingerencija nad njim.

Štab je doneo i zaključak da se traži hitan prijem u Ministarstvu zaštite životne sredine, kako bi se nešto odmah preduzelo za rešavanje ovog problema.

(Espreso / Tlegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.