DA LI VEĆI BROJ ANTITELA DAJE VEĆI STEPEN ZAŠTITE? Dr Janković je sve objasnio
- Antitela jesu važan trag, ali rutinska provera nije pouzdan način da proverimo zaštitu - kaže dr Srđa Janković, Foto: Printscreen/Youtube

antitela

DA LI VEĆI BROJ ANTITELA DAJE VEĆI STEPEN ZAŠTITE? Dr Janković je sve objasnio

- Antitela jesu važan trag, ali rutinska provera nije pouzdan način da proverimo zaštitu - kaže dr Srđa Janković

Objavljeno:

Imunolog dr Srđa Janković dao je odgovor na pitanje kako je moguće da neko primi drugu doze vakcine protiv korona virusa i posle mesec dana ili čak dva nema antitela.

On je objasnio da je ovaj proces za nijansu složeniji i da antitela jesu dobra mera zaštite i trag da se u organizmu desio imunski odgovor, ali da ne postoji linearni odnos između broja antitela i stepena zaštite.

- Ne znači da duplo veći broj antitela štiti duplo više - kaže dr Janković i dodaje da nisu svi testovi na antitela isti, i da se takve probe ne odnose na isto mesto.

- Nisu ista antitela i neće dati isti rezultat dva različita testa. To znači da su antitela posle prelažane bolesti vrlo slična onima posle vakcinacije, ali postoje sitne razlike koje mogu da utiču na rezultat testa. Ono što je bitno, to je da je 97 odsto ljudi koji prime dve doze i prođe dovoljno vremena, dakle tri nedelje koliko je potrebno vakcini da pomogne organizmu da ostvari imunski odgovor, zaštićeno i rizik od oboljevanja je samo 3 odsto.

Kada pričamo o vakcinisanima, pričamo o ljudima kod kojih je prošlo posle druge doze bar tri nedelje. Ako se neko razboli pre toga, onda nije potpuno imunizovan - objašnjava Janković.

Prema njegovim rečima, verovatnoća da se neko razboli posle druge doze vakcine je 3 odsto. Ukoliko se neko razboli dan, dva ili pet posle primanja vakcine, već je bio zaražen i vakcina nije stigla da na vreme podstakne zaštitu.

- Tada je moguće očekivati ublažen oblik bolesti. Ipak, bitna je i izloženost virusu; ako osoba udahne veću količinu virusa, uprkos zaštiti može da se razboli, ali neće dobiti tešku kliničku sliku, dakle zaštićena je - ističe imunolog.

Janković dodaje da antitela u dijagnostici služe za mogućnost provere, ali kao test da li je neko zaštićen posle vakcine ili nije, nije adekvatno merilo.

- Apelujem da rutinska provera antitela nije način da proverimo da li je vakcina delovala. Drugo, ponavljam, na različitim testovima možemo dobiti kvantitativno različit rezultat, što ne znači da je zaštita manja, ako je broj manji. Antitela jesu važan trag, ali rutinska provera nije pouzdan način da proverimo zaštitu - naglašava dr Janković, uz napomenu da je potrebno pridržavati se svih mera zaštite kao da nismo vakcinisani.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.