DIREKTORI SRBIJAGASA I GAS-RESA POTPISALI SPORAZUM O IZGRADNjI NOVE ISTOČNE INTERKONEKCIJE SRBIJE I RS/BiH
Poptisan sporazum, Foto: Promo

U BANJA LUCI

DIREKTORI SRBIJAGASA I GAS-RESA POTPISALI SPORAZUM O IZGRADNjI NOVE ISTOČNE INTERKONEKCIJE SRBIJE I RS/BiH

Predmet Sporazuma je zajedničko učešće u izgradnji gasovoda Inđija-Mačvanski Prnjavor- Bijeljina-Banja Luka-Novi Grad

Objavljeno: 14:00h

U Banja Luci je danas potpisan Sporazum o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Republike Srbije“ između Javnog preduzeća „SRBIJAGAS“ i preduzeća „GAS-RES“, a taj dokument potpisali su generalni direktor SRBIJAGASA DUŠAN BAJATOVIĆ i direktor „GAS-RES“-a ĐURO GLAMOČIĆ. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske PETAR ĐOKIĆ.

Budući gasovod, kako je definisano ovim Sporazumom, gradiće se na pravcu granica Republike Srbije i Bosne i Hercegovine-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad.

Srbijagas
foto: Promo

Osnovni cilj Sporazuma jeste priključenje Republike Srpske i BiH na gasovodni transportni sistem u Republici Srbiji, kao i na projekat „Balkanski tok“.

Predmet Sporazuma je zajedničko učešće u izgradnji gasovoda Inđija-Mačvanski Prnjavor- Bijeljina-Banja Luka-Novi Grad.

Dužina gasovoda na teritoriji Republike Srbije iznosiće oko 90 kilometara, a na teritoriji Republike Srpske oko 320 kilometara. Planirano je da kapacitet ovog gasovoda bude 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Vlada Republike Srpske opredelila je preduzeće „Gas-Res“ za nosioca aktivnosti na realizaciji projekta na teritoriji RS. Saglasno tome, ovim Sporazumom dve gasne kompanije započinju aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.