KUDA NA MORE BEZ KOVID-PASOŠA? Građani Srbije imaju nekoliko opcija
Ministarka turizma Tatjana Matić kazala je da odluka o kovid-pasošima još nije doneta, Foto: Profimedia

Letovanje

KUDA NA MORE BEZ KOVID-PASOŠA? Građani Srbije imaju nekoliko opcija

Ministarka turizma Tatjana Matić kazala je da odluka o kovid-pasošima još nije doneta

Objavljeno:

Predlog Evropske unije, o kojem će se sutra raspravljati, izazvao je negodovanja, ali i postavio novo pitanje: Kuda na more ako nismo primili vakcinu, ili smo izabrali neku od onoh koje EMA nije odobrila?

Digitalni zeleni sertifikat,i koje će Evropska komsija predstaviti ove nedelje, odnosiće se na kretanje građana u EU, dok se detalji mogućih dokumenata za građane trećih zemlja još razmatraju. Ministarka turizma Tatjana Matić kazala je da odluka o kovid-pasošima još nije doneta, kao i da će ona omogućiti lakša putovanja, ali i objasnila kako ćemo u Grčku, tj. šta nas čeka na granici. Krajem marta očekuje se poseta Grka, odnosno 29. marta grčki ministar dolazi u Srbiju, i oni su zaista zadovoljni i žele da vide naše turiste u Grčkoj. "Mi jesmo u ratu sa kovidom, kako mi tako i Grci. Sasvim je logično što se sve to odužilo, jer zapravo sve zavisi od epidemiološke situacije, kako kod nas tako i u Grčkoj. Grci se pripremaju za letnju sezone, jedva čekaju turiste. Oni su spremni i mi smo sa njima dogvorili sve što se tiče tehničkih detalja oko digitalnih sertifikata koji bi zapravo trebalo da omoguće lakši ulazak građana koji su vakcinisani, ali će isto tako građani koji imaju antitela, potvrdu da su preležali, odnosno PCR test moći da pređu granicu", objasnila je Matić. S tim što, kako kaže, Grci zadržavaju pravo da rade nasumične testove na granicama, ali opet sve to zavisi od epidemiološke situacije u Srbiji. Dakle, za Grčku će nam sigurni biti potreban elektronski sertifikat, a šta je sa drugim letovalištima?

Kovid pasoš, Korona pasoš, Pasoš
foto: Profimedia

Turska na sajtu Ministarstva spoljnih poslova navodi se da državljani Srbije mogu da uđi u Tursku uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, koji je obavezan i za lica koja su u tranzitu. U slučaju da putnik ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Sedmog dana karantina se lica testiraju i ukoliko rezulat bude negativan karantin se prekida. Crna Gora Nakon prošlogodišnjeg otvaranja i zatvranja granica, kao i obaveznog negativnog testa, državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Albanija Turisti iz Srbije su prošle godine letovali u Albaniji i čini se da je nekima ovo bila prava zamena za Grčku. Trenutno nema posebnih uslova što se ulaska tiče, a režim je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju. Dakle svi mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju

Egipat Od septembra 2020. svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta. Bosna i Hercegovina Neum u BiH bio je otkriće leta 2020. godine, jer je bila jedna od retkih destinacija koja je cele sezone bila otvorena bez obaveznog testiranja. Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Tunis Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se odmah po ulasku u zemlju transportuju u hotel, o svom trošku, u kojem se boravi u karantinu nedelju dana. Nakon nedelju dana vrši se dodatno testiranje i ukoliko je rezulat negativan, karantin se prekida.

Za ljubitelje egzotike: Tajland i Zanzibar

Tajland
foto: Promo

Tajland Tajland je postao jedna od relativno pristupačnih, a egzotičnih destinacija, a ove godine trebaće vam nekoliko papira. Državljani Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovorajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda. Zanzibar Zanzibar je mnogima ove zime bio omiljena destinacija. Turističkim agencijama u Srbiji pre nekoliko nedelja je stigao novi dopis u kome avio-kompanije traže od agencija da testiraju putnike kako bi ih prevezle iz Zanzibara nazad u Srbiju. Da cela stvar bude još gora, u celom mestu ne postoji laboratorija koja bi mogla da uradi PCR test putnicima. Zanzibar je veoma popularan zimi, jer je na ovom afričkom ostrvu moguće letovati usred zime već za nešto više od 1.000 evra, u zavisnosti od smeštaja i agencije. Pred odlazak na put, prema preporukama srpskih agencija, potrebno je da odete u Institut za Javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kako biste se vakcinisali i dobili preporuke za lekove za prevenciju malarije (ne postoji vakcina protiv malarije, već samo lekovi). U Institutu će vam lekari dati savete i šta treba da jedete i pijete tokom putovanja i naravno treba da imate u vidu da se vakcine plaćaju. Nakon što dobijete sve potrebne vakcine, dobićete žuti karton u kojem su one upisane i njega nosite sa sobom, jer vam je on potreban prilikom ulaska na Zanzibar. Poželjno je da karton skenirate pred put, kako biste imali dokaz da ste primili vakcinu, ukoliko se dogodi da ga izgubite. U slučaju da ga izgubite, sa skeniranom dokumentom možete ponovo da odete u Institut kako bi vam izdali novi karton. Uz lekove koje redovno pijete, preporuka je da ponesete i lekove protiv dijareje, flaster, zavoj, sprej za dezinfekciju rana, sredstva za suvo pranje ruku, panadol, aspirin ili slične lekove za temperaturu, bolove i prehladu. Naravno, kreme sa visokim zaštitnim faktorom, kao i kremu za smirivanje reakcija na koži.

Bonus video:

04:05

ESPRESO NA LICU MESTA: Vakcinacija na Sajmu !

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.