KAD NAM KAŽU GDE SU SE INFICIRALI, VIDIMO DA JE VEĆINA IMALA KONTAKT SA ZABAVNIM SADRŽAJEM: Dr Stevanović zabrinut
Dr Goran Stevanović, Foto: Printscreen

KORONA VIRUS

KAD NAM KAŽU GDE SU SE INFICIRALI, VIDIMO DA JE VEĆINA IMALA KONTAKT SA ZABAVNIM SADRŽAJEM: Dr Stevanović zabrinut

Dr Goran Stevanović je ukazao da više ne obolevaju samo stariji, već se lekarima obraćaju i mlade, a dolaze i čitave porodice

Objavljeno:

Direktor Infektivne klinice KCS dr Goran Stevanović ukazao je danas da broj zaraženih korona virusom i pregleda u ambulantama stalno raste, kao i broj pacijenata koji zahtevaju lečenje u bolnicama, dodajući da je 30 odsto pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike zahteva hospitalizaciju odmah.

- Rast brojki je danak nepoštovanju mera, i tome što smo jedna od najsrećinih zemalja u Evropi po dostupnosti vakcina i mogućnosti da se vakcinišemo, a neki su zaboravili da moraju da se poštuju mere i pored toga, dok se ne stekne imunitet - rekao je Stevanović koji je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišao kovid bolnicu u Batajnici.

Rezultat svega toga su - puna bolnica u Batajnica, i druge bolnice, Infektivna klinika i Medicina rada sa pomoćnim krevetima... , kaže Stevanović.

On je ukazao da je poseban problem to što su i u kovid amulantama uglavnom pacijenti sa teškim klinčkim slikama, pa tako 30 odsto pacijenata pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike odmah zahteva hospitalizaciju.

Najveći broj njih zahteva i kiseoničku potporu.

- Potrošnja kiseonika je ogromna u svim bolnicama, a to govori u prilog težini kliničke slike pacijenata - istakao je Stevanović.

On je ukazao da više ne obolevaju samo stariji, već se lekarima obraćaju i mlade, a dolaze i čitave porodice.

- Kada pacijenti sa nama podele informacije o tome gde su se tačno inficirali, vidimo da je većina imala kontakt sa nekim zabavnim sadržajem, kao što su skijališta, turizam, lokali, restorani, proslave. To je dokaz da minimalno opuštanje može da ima katastrofalne posledice - rekao je Stevanović.

On je poručio da ne može biti opuštanja, dok ne bude uspešno vakcinisana bar polovina polulacije, a to znači dve nedelje od druge doze vakcine.

Stevanović je rekao i da bi u narednom periodu trebalo reći da vakcinisane osobe moći da urade nešto, što nevakicnisani neće moći, i da to neće biti diskriminacija, već privilegija odgovornih prema sebi i društvu.

Bonus video:

02:02

Srđan Kolarić predsednik opštine Čukarica o radovima na Rakinoj bari

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.