ŠLEPERI ZA OTKUP KROMPIRA STIGLI U SELO GORNJI BANJANI: Ide 250 tona, to je NJIHOVA slamka spasa!
Proizvođač Pavle Despotović, Foto: Rina

društvo

ŠLEPERI ZA OTKUP KROMPIRA STIGLI U SELO GORNJI BANJANI: Ide 250 tona, to je NJIHOVA slamka spasa!

U planu je da u naredna četiri dana od proizvođača iz ovog kraja bude otkupljeno 11 šlepera, što znači da će oko 250 tona domaćeg krompira završiti na rafovima marketa širom Srbije

Objavljeno:

Otkup krompira u selima gornjomilanovačke opštine i dalje traje. Nakon prvih kamiona u Gornjim Branetićima, danas su na utovar stigli i šleperi u selo Gornji Banjani koji će tone ovog povrća prevesti do lanca Lidl marketa, sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo saradnju.

U planu je da u naredna četiri dana od proizvođača iz ovog kraja bude otkupljeno 11 šlepera, što znači da će oko 250 tona domaćeg krompira završiti na rafovima marketa širom Srbije.

- Ovo je naša slamka spasa, ne znamo šta će biti sa ostatkom robe, ali nadamo se da će i ona naći kupca. Krompir nikad bolje nije rodio, ali ni potražnja nikad nije bila manja. Prethodne godine su bile dobre i onda su se mnogi odlučili da sade krompir i sada je došlo da zakrčenja u tom lancu ponude i potražnje. Mi kao pojedničani proizvođači smo nemoćni i tek kad se u priču uključilo resorno ministarstvo uspeli smo da izađemo iz ove bezizlazne situacije. Dobit nećemo imati, ali je samo važno da ne budemo u ogromnom minusu i da bar pokrijemo troškove proizvodnje, rekao je za RINU proizvođač Pavle Despotović iz sela Gornji Banjani.

Proizvđači krompira svesni su činjenice koliko je poljoprivredna proizvodnja neizvesna, a prihodi zavise od godine do godine. Spremni su da ulažu i prilagode se zahtevima tržišta koristići subvenicije države, ali samo ako bi bili sigurni da imaju obezbeđen plasman.

"Poljoprivrednom proizvodnjom se ljudi u selima takovskog kraja bave decenijama. Jasno je da se i mi moramo prilagoditi tržištu i zakonu ponude i potražnje. Zadruge bi bile adekvatno rešenje, jer preko njih mnogo lakše i brže se pronalazi način da se roba plasira do kupaca, nego da svako pojedinačno kuca na njihova vrata. Ova situacija kad nam je minsitarstvo izašlo u susret i pomoglo to i pokazuje, jer je posrednik bio neophodan kako bi se otkupili viškovi koji na lageru stoje već mesecima", rekao je poljoprivrednik Božidar Vasilijević iz sela Polom.

Zbog načina proizvodnje, krompir sa teritorije gornjomilanovačkih sela važi za jedan od najkvalitetnijih i može da ispuni stroge kriterijume kupaca, međutim i za robu druge i treće klase moglo bi se pronaći rešenje u prerađivačkoj industriji, pa se uveliko pregovara sa nekoliko kompanija.

- Trudimo se da iznađemo adekvatno rešenje za viškove robe koji su se pojavili kad je u pitanju proizvodnja krompira. Marketi koji posluju na teritoriji naše zemlje pokazali su dobru volju i otkup ide predviđenom dinamikom. Osim Lidla, trgovinski lanac Gomeks otkupio je određene količine roda u selima u okolini Ivanjice, a Deleze u novovaroškim selima, izjavio je Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

1 / 3 Foto: Rina

Bonus video:

Dejan Miletić: Povačenje sa vlasti Mila znači ili odlazak u zatvor ili beg iz Crne Gore
02:27

Dejan Miletić: Povačenje sa vlasti Mila znači ili odlazak u zatvor ili beg iz Crne Gore

(Espreso/Rina.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media