Vujović: 36,7 miliona dinara za drugu fazu sanacije deponije u Trsteniku
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, Foto: Promo

POLITIKA

Vujović: 36,7 miliona dinara za drugu fazu sanacije deponije u Trsteniku

Ministarka je navela da će realizacijom druge faze projekta, na deponiji Osaonica biti zatvoreno i sanirano 65 odsto deponijskog prostora

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk ugovor o prenosu finansijskih sredstava u iznosu od 36,7 miliona dinara toj lokalnoj samoupravi, za finansiranje druge faze projekta sanacije i rekultivacije postojeće nesanitarne deponije „Osaonica“.

Ministarka je navela da će realizacijom druge faze projekta, na deponiji Osaonica biti zatvoreno i sanirano 65 odsto deponijskog prostora, dok će na preostalih 35 odsto biti otvorena sanitarna kaseta za privremeno odlaganje otpada do izgradnje Regionalne deponije u Kraljevu, na kojoj će se u budućnosti odlagati otpad iz ove opštine.

-Sufinansiranjem ovakvih projekta Ministarstvo nastavlja da pruža podršku lokalnim samoupravama u gašenju nesanitarnih gradskih i opštinskih deponija. Zatvaranjem i rekultivacijom takvih deponija štitimo životnu sredinu, a istovremeno rešavamo decenijski problem neadekvatnog odlaganja otpada, koje će se u budućnosti vršiti po ekološkim standardima – rekla je Vujović.

Irena Vujović
foto: Promo

Ministarka je dodala da je u toku sanacija i rekultivacija deponije „Stanjevine“ u Prijepolju, kao i deponije „Prelić“ u Čačku i najavila ove godine izgradnju transfer stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, kao i osam novih Regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom sa pratećom opremom, čime će, kako je istakla, biti rešen problem odlaganja otpada za veliki broj lokalnih samouprava.

Irena Vujović
foto: Promo

Završetak radova na drugoj fazi sanacije deponije Osaonica planiran je u oktobru ove godine, a prema rečima ministarke Vujović, opština Trstenik je kandidovala i dobar projekt na konkursu za pošumljavanje i ozelenjavanje, te može da očekuje podršku resornog ministarstva i u realizaciji drugih projekata značajnih za poboljšanje životne sredine i kvaliteta života građana.

Služba za komunikacije i odnose sa javnošću Ministarstvo zaštite životne sredine Beograd, 12.03.2021. godine

Bonus video:

(Espreso/ Promo tekst)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.