ZBOG ČEGA JE ZAPRAVO BROJ OBOLELIH OVOLIKO SKOČIO? Dr Vukomanović zna odgovor, SIMPTOMI SE PREKLAPAJU I SA GRIPOM!
Doktor Vladislav Vukomanović, Foto: TV Pink Printscreen

KORONA VIRUS

ZBOG ČEGA JE ZAPRAVO BROJ OBOLELIH OVOLIKO SKOČIO? Dr Vukomanović zna odgovor, SIMPTOMI SE PREKLAPAJU I SA GRIPOM!

On je rekao da je ranije bilo i dece sa težom kliničkom slikom, posebno kod određenih grupa mališana

Objavljeno:
  • 37

Lekari poslednjih dana upozoravaju da je povećan broj dece obolele od korona virusa, a to je gostujući na RTS potvrdio i kardiolog iz Instituta za majku i dete, prof. dr Vladislav Vukomanović.

- Nešto se sigurno dešava i ne možemo nego da uputimo novu situaciju na nove sojeve virusa, koji povećavaju broj dece koja obolevaju, imaju povišenu telesnu temperaturu, žale se na zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. Simptomi koji umnogome se preklapaju i sa gripom i sa koronom, ali najverovatnije da je povećan broj dece koja se zaražavaju ovim novim sojevima. To je, da kažem, loša vest i oni su svakako prenosioci bolesti za svoje bake, deke i roditelje, ali dobra vest je da u Institutu nije u porastu broj teško obolele dece.

On je rekao da je ranije bilo i dece sa težom kliničkom slikom, posebno kod određenih grupa mališana.

- Kao i kod odraslih, i kod dece postoji teža klinička slika kod onih sa komorbiditetima, pre svega kod onih sa neurološkim oboljenjima, hematološkim, urođenim srčanim manama, imunodeficijencijama itd, ali najteži oblik bolesti je tzv. multisistemski inflamatorni sindrom, upala svih organa kod dece, veoma teška klinička slika. U Institutu je do sada lečeno oko 40 dece, teška klinička slika koja uglavnom zahteva zbrinjavanje na odeljenju intenzivne nege, na sreću nije bilo dece na respiratoru, ali bilo je onih koji su imali tešku upalu srčanog mišića, koji su lečeni vazoaktivnim lekovima. Izlečenje kod te dece je bilo potpuno i mogu da kažem da u tom nekom kraćem roku nije bilo nekih posledica.

Ukoliko roditelji primete bilo kakve simptome koji lične na koronu kod mališana, dr Vukomanović savetuje kućnu izolaciju. Smatra i da je moguće decu naučiti da nose maske.

- Kod mene dolaze u ambulantu deca koja veoma strpljivo nose masku, deca od dve godine ili nešto starija, mogu se deca uputiti i vaspitati. Ukoliko se jave simptomi bolesti, treba napraviti jednu kućnu izolaciju i ne treba mešati ove članove porodice sa ostalima. Karantin je najmanje 10 dana i mislim da to treba ispoštovati, zaključio je.

Bonus video:

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media