DR STAŠEVIĆ UPOZORILA GRAĐANE: Korona takođe napada i centralni nervni sistem, sve je gore
Ljudi, Foto: Profimedia

BITNO

DR STAŠEVIĆ UPOZORILA GRAĐANE: Korona takođe napada i centralni nervni sistem, sve je gore

Stručna javnost je postigla koncenzus

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija, još na početku epidemije upozorila je na opasnost po mentalno zdravlje, rekla je za TV VESTI dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”.

– Stručna javnost je postigla koncenzus na kolektivnom nivou, da moramo sve da preduzmemo kako bi prevenirali, ali i bili spremni na ono što nas čeka i nakon završetka epidemije – rekla je Stašević Karličić.

Kako kaže, Srbija je od početka postupala sa preporukama i svetksim stručnim koncenzusom.

– Sada imamo najveći broj anksioznosti, straha, poremećaja spavanja i neizvesnosti – rekla je Stašević Karličić.

Ističe da se desilo i da se veliki broj stanovništva adaptirao.

– Oni koji imaju predispoziciju na lošu adaptibilnost na stres, nažalost nisu uspeli. Neki su se javili za intervenciju, i blagovremenom reakcijom prevenirana je bolest, dok su drugi došli na lečenje – rekla je Stašević Karličić.

Primećujemo da, kaže doktorka, da ljudi često posle preležanog kovida, imaju izmenjenu sliku i da nemaju radost koju su imali i ranije.

– Korona takođe napada i centralni nervni sistem. Imali smo i uznemirenost, jak intenzitet straha, agresivno i autoagresivno ponašanje – rekla je Stašević Karličić.

Ona ističe da je veoma važno znati da smo svi umorni i da postoji faktor neizvesnosti.

– Apelujem na strpljenje i doslednost. Ovo je prilka da naučimo da sve one dobre stvari koje želimo u životu moramo i da sačekamo. Zdravlje treba da nam je najbitnije i eto nam prilike da iz ove krize izađemo još bolji i kao pojedinci i kao društvo – rekla je Stašević Karličić.

Bonus video:

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.