RADOJKA PANTELIĆ O SVOJOJ AGONIJI: Nisu nam dozvoljavali da vidimo naše mrtve bebe!
Radojka Pantelić, Foto: Foto Kurir

nestale bebe

RADOJKA PANTELIĆ O SVOJOJ AGONIJI: Nisu nam dozvoljavali da vidimo naše mrtve bebe!

Priča Radojke kreće 8. avgusta 1983. godine

Objavljeno:

Brojni roditelji, okupljeni u više udruženja i danas traže istinu o stotinama novorođenčadi za koje tvrde da su poslednjih decenija ukradena iz porodilišta u Srbiji.

Bebe su, sumnjaju ovi roditelji, u brojnim slučajevima od 60-ih godina dvadesetog veka do danas nestale nakon što su pod sumnjivim okolnostima proglašene mrtvim, bez umrlica i druge obavezne prateće dokumentacije..

O ovoj temi u emisiji "Puls Srbije" govori Radojka Pantelić iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Radojka Pantelić
foto: Foto Kurir

Priča Radojke kreće 8. avgusta 1983. godine...

- Porodila sam se . Rodila dva zdrava dečaka koja su zbog prevremenog porođaja prebačeni u Beograd na Institut za majku i dete. Petog dana rekli su mi da mi je strarije dete umrlo. Ja sam svakodnevno zvala i pitala kako su mi deca. Nisam mogla da budem sa decom jer sam ostala duže dana u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Kada sam došla da budem sa drugim detetom nisu mi dozvolili, rekli su mi da žene sa Kosova prenose neku infekciju.. - priča Radojka.

Nakon toga kreće prava agonija, ali Radojka je još tada sumnjala da su njena deca ukradena, tačnije prodata, a da nisu

Tek 2002. godine, kada roditelji kreću da se udružuju, počinju da sklapaju dokumentaciju, da proveravaju sa bolnicama, i shvataju da svaka priča liči jedna na drugu.

- 90 osto roditelja u udruženju ima dokumentaciju da naša deca nisu sahranjena nigde, ni na jednom groblju u Srbiji - navela je Radojka.

Paralelni DNK

- Ako su naša deca navodno preminula onda od svake bebe postoje kalupi, tačnije uzimana su tkiva i pravljeni su parafinski blokovi. Ako sudija da nalog da ja radim DNK mi tražimo da se deo tih kalupa da na raspolaganje privatno, kako bismo mi mogli privatno to da uradimo, jer smo izgubili poverenje u državne institucije - navela je Radojka.

Radojka je napomenula da ne može postojati samo papir o smrti deteta, mora biti još nekih dokumenata. Napomenula je da ni jedan od roditelja koji sumnja da mu je dete protiv pravno oduzeto (a u bolnici je rečeno da je preminulo) nije uspeo da sahrani svoje dete ili ga vidi.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.