ČIJA VAKCINA PRUŽA NAJDUŽU ZAŠTITU OD KORONE? Dr Marija je rekla MNOGO VAŽNU STVAR!
Dr Marija Gnjatović, Foto: Printcsreen

KORONA VIRUS

ČIJA VAKCINA PRUŽA NAJDUŽU ZAŠTITU OD KORONE? Dr Marija je rekla MNOGO VAŽNU STVAR!

Srbija je po broju vakcinisanih osoba u svetskom vrhu, a među stotinama hiljada onih koji su revakcinisani, najvažnija pitanja su kada, kako i gde treba raditi test na antitela

Objavljeno:

Budući da se u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) rade ovakvi testovi, zanimalo nas je šta revakcinisana osoba treba da traži ukoliko želi da proveri nivo antitela na korona virus.

- Potrebno je da kaže da mu treba test na antitela nakon vakcinacije. Taj test treba da sadrži Spajk protein, budući da su sve vakcine bazirane na njemu. Kineska vakcina Sinofarm stvara antitela i prema drugim proteinima virusa, ali Spajk je obavezna komponenta svakog testa koji se primenjuje - objašnjava dr Marija Gnjatović.

- Opšta preporuka je da se ne žuri sa testiranjem i da se test radi tri nedelje nakon primene druge doze vakcine, nevezano od proizvođača. Fajzer stvara antitela dosta ranije u odnosu na Sinofarm vakcinu, otprilike dve nedelje nakon primene prve doze. Sputnik V vakcina stvara antitela nekoliko dana kasnije u odnosu na Fajzer. Dakle, najveći broj ljudi ima antitela i nakon primene prve dolaze, ali se pun imunološki, odnosno serološki odgovor stvara kod svih vakcina dve do tri nedelje na primene druge doze.

Iako se ne zna pouzdano koliko traje zaštita u zavisnosti od proizvođača vakcine, zamolili smo našu sagovornicu za što je moguće približniji odgovor.

- Fajzer je dao informaciju da zaštita nakon njihove vakcine traje šest meseci, dok Sinofarm očekuje da će zaštita kineskom vakcinom trajati oko dve godine. Ipak, mi sve ispitujemo i pratimo rezultate, pa ćemo u budućnosti i moći da damo konkretniji odgovor.

Na žalost, nije mali broj slučajeva zaraze nakon prve doze, pa ljudima nije jasno da li to poništava efekat vakcine i da li moraju da prime dve.

- To je moguće da se desi zato što se pun imunitet postiže tek dve do tri nedelje nakon primene druge doze vakcine. Onome ko se zarazi u tom periodu važno je da se oporavi, da prođu svi simptomi, pa se tek onda preporučuje primena druge doze - zaključuje dr Marija Gnjatović.

Bonus video:

(Espreso/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.