PRIMAĆEMO I TREĆU DOZU VAKCINE? Dr Petrović objasnio od čega bi to moglo da zavisi
Epidemiolog Radmilo Petrović, Foto: Printskrin /RTS

koronavirus

PRIMAĆEMO I TREĆU DOZU VAKCINE? Dr Petrović objasnio od čega bi to moglo da zavisi

To je očekivano da se uvede jer to su osnovi principi vakcinacije. Nema vakcine koja ne zahteva revakcinu

Objavljeno:

Postoji šansa da će treća doza pojačati imunološko dejstvo za 10 do 20 puta, kaže izvršni direktor Fajzera Albert Burla. Za sada, pretpostvaka je da treću dozu treba primeniti tri nedelje nakon druge doze, ali to je potrebno zvanično potvrditi.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da je ovakva vest nije iznenađenje i da možemo da očekujemo da se redovna treća doza uvede za sve dostupne vakcine protiv korone, čim se utvrdi koji je najbolji vremenski period za efikasnu primenu.

Prva doza je samo priprema organizma, dok druga doza koju pogrešno zovemo revakcinacinom, zapravo proizvodi antitela. Treća doza će sigurno biti uvedena i to će zaista biti revakcina, kaže dr Radmilo Petrović.

- To je očekivano da se uvede jer to su osnovi principi vakcinacije. Nema vakcine koja ne zahteva revakcinu. Na primer, najkvalitetnija vakcina na svetu koja se koristi 90 godina je vakcina protiv tetanusa. Ona daje najduži imunitet, ali ipak, preporuka je revakcinacija, kaže dr Radmilo Petrović.

Kada će se davati druga doza, zavisi od vrste vakcine i na to koliko će dugo trajati imunitet. Zbog toga, treba najpre ustanoviti koliko imunitet nakon druge doze traje, zatim na osnovu toga rasporediti treću dozu.

- Budući da se vakcine protiv korone još uvek kratko primenjuju, dužina imuniteta nakon druge doze tek treba da se utvrdi. Zavisno od toga koliko će imunitet na koronu posle druge doze vakcine trajati, treća doza se može davati nakon tri nedelje, šest, devet ili 12 meseci, kod nekih čak i posle godinu i po, kaže epidemiolog.

Kod većine cepiva, treća doza daje se nakon šest meseci od prve doze, objašnjava Radmilo Petrović.

- Za neke je standard da se druga doza daje nakon mesec, a treća nakon šest meseci. Ali, kod nekih drugih vakcina, kao što je vakcine protiv hepatitisa B treba što pre stvoriti zaštitni nivo i zato se daje tri puta za mesec dana, kaže epidemiolog .

Pretpostavlja se da će imunitet od kineske vakcine trajati najduže, zato što ona ima produženo dejstvo, smatra on.

- Treba joj najviše vremena da stvori imunitet, ali nakon toga on najduže traje. Ipak, to su sve pretpostavke i tek treba da se potvrdi kada će treća doza biti potrebna kod Sputnjika, kada kod Fajzera, kada kod Sinofarma. Sve zavisi koliku zaštitu budu davale, verovatno će za sve biti različito.

Budući da je veliki broj građana već primio drugu dozu vakcine, mnogi od njih brinu se da li će treću dozu moći da prime u odgovarajućem periodu ili će zakasniti za to.

- Oni koji su već primili drugu dozu, ne treba da brinu da treću neće dobiti kasno. Zapravo nikada nije kasno, već je samo stvar u tome da momenat bude idealan i da zaštita bude što jača. Ćelije imaju imunološko pamćenje i što se više puta revakcinišemo, to je zaštita bolja. S druge strane, treba izvagati da se treća doza ne dobije prerano, kako efekat ne bi bio umanjen" kaže dr Radmilo.

Da podsetimo, kompanija Fajzer je povodom otkrića o trećoj dozi sprovela novo istraživanje, u kojem će ubuduće nadgledati bezbednost i efikasnost treće doze u dve starosne grupe. U jednoj grupi učestvovaće osobe od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe od 65 do 85 godina. Oni su takođe učestvovali i u Fajzerovom početnom kliničkom ispitivanju, kada su primili dve doze vakcine u razmaku od tri nedelje. .

Fajzer takođe planira da započne ispitivanje kako bi utvrdili deluje li modifikovana verzija vakcine protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se verovatno i vakcine morati menjati.

- Svake godine morate se vakcinisati protiv gripa, a tako će biti i s kovidom. Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana, rekao je Burla, direktor Fazera.

Njegove izjave sugerišu da će kovid 19 ostati među nama čak i kad se pandemija završi, zbog čega će biti potrebno sprovoditi dodatne studije, kako bi se ustanovilo kada je najbolji trenutak za ponovno vakcinisanje.

Bonus video:

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.