DOKTOR DEJAN ČUBRILO TVRDI DA POSTOJI MUZIKA ZA REGULACIJU PRITISKA: Pored nje može se primeniti i BOJA
Ilustracija, Foto: Printscreen, happy TV

dobra stvar

DOKTOR DEJAN ČUBRILO TVRDI DA POSTOJI MUZIKA ZA REGULACIJU PRITISKA: Pored nje može se primeniti i BOJA

Pored emocija i muzike, dr Čubrilo objašnjava da i boje imaju uticaj na zdravlje

Objavljeno:

Čuli ste ko zna koliko puta da neko kaže "razboleo se od brige". Fiziolog i specijalista medicine sporta prof. dr Dejan Čubrilo gostovao je u RTS Ordinaciji, gde je govorio o vezi između emocija i zdravlja.

"Emocija pravi bolest, otuda moramo da radimo na sebi, da se ne plašimo, da nemamo osećaj straha, nego da kažemo ja ću uraditi sve da preveniram da ne bi došlo do bolesti. A ako sam dugo vremena u strahu, ja ću svoj imuni sistem dovesti do nivoa da je on otvoren ka virusu, i taj virus će imati mnogo jači efekat na organizam nego da nisam bio u toj emociji".

"Bilo koji poremećaj jetre i žučne kese će uzrokovati da ste besni i agresivniji. Mi zovemo jetru i žuč generalom, to nije džabe. A opet, ako ste dugo vremena besni, vi ćete da poremetite funkciju jetre. Ako je želudac konstantno pod tenzijom brige, vibracijom brige, počeće da smanjuje svoju funkciju, tada će biti manje enzima, ne može da vari. Ista je priča sa pankreasom, više brinem, više se luči insulina, a insulin pravi rezistenciju".

Na raspoloženje i zdravlje utiče i muzika, a fiziolog je objasnio i koja.

"Efekat muzike su malo istraživali i naši naučnici sa 'Dragiše Mišovića'. Za klasike znamo, Bah, Mocart, itd. pokazalo se da se osećamo bolje. Sada na Youtube-u možete da ukucate frekvence za dobro raspoloženje, frekvence za hipertenziju i dobijete muziku koja to radi. Za hipertenziju Mocart ide jako lepo, i Brams se pokazao kao jako dobar, ali suštinski, svaka ta frekvenca koja ide preko 500Hz utiče jako dobro na endotel krvnog suda".

Pored emocija i muzike, dr Čubrilo objašnjava da i boje imaju uticaj na zdravlje.

"Vi ste nesvesno toliko insistirali na žutoj boji, da date oporavak frekvencom žute boje, tim vašim organima. Korišćenjem žute boje, ta frekvenca leči vaš pankreas, želudac, štitnu žlezdu. Gledajući u tu boju deluje se na organe. To se radi nesvesno, nekome prija zelena, nekome crvena... Ako mu prija zelena boja, on deluje na jetru i na žuč, i time pospešuje oporavak svoje žuči".

Doktor kaže da je dovoljno da gledate u belu boju ili nosite odeću bele boje, a evo i na koji način još boja utiče.

"Možete da koristite belu boju, ali i da potencirate biljke, cveće, sve ono što ima belu boju, pa čak idemo do toga da čaj koji je napravljen od belih biljaka deluje na bubrege, pluća, debelo crevo, u smislu njihovog oporavka".

Aromaterapija je ozbiljna grana medicine, iako je mnogi ne shvataju toliko, a dr Čubrilo pokazao je grafikom koja eterična ulja utiču na koje emocije, a samim tim i na zdravlje.

"Ako imate problem sa hlađenjem, jajnicima, ciklusom, lavanda je fantastična, žalfija ako imate problem sa acetilholinom, memorijom, obnovom organizma. Nekoliko kapi eteričnog ulja odmah se raširi u vazduhu i deluje na emocije", dodaje je stručnjak.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.