OVO JE UŽAS, ŽIVIMO MEĐU FEKALIJAMA, CREVIMA IH ISPUŠTAJU U KANAL PORED NAŠE KUĆE: Horor priča iz ŽITIŠTA!
Kako saznaje naša ekipa, problem je prijavljen inspekciji i nadležnima još 2015. ali odgovor i rešenje nisu još uvek dobili, Foto: Privatna arhiva, wikimedia / public domain

kanalizacija u žitištu, ima li je?

OVO JE UŽAS, ŽIVIMO MEĐU FEKALIJAMA, CREVIMA IH ISPUŠTAJU U KANAL PORED NAŠE KUĆE: Horor priča iz ŽITIŠTA!

"Direktor trenutno nije ovde, na sastanku je, a kolege su na terenu. Možete da pozovete u ponedeljak u 8h. Tada će svi biti ovde"

Objavljeno:

Kanali za odvod podzemnih voda u Žitištu kraj Zrenjanina već godinama su izvor zaraze i nesnosnog smrada.

Ne samo da se u te odvode koji vode direktno u reku Begej, puštaju otpadi iz lokalne klanice, već u njima završavaju i fekalije iz porodičnih domaćinstava.

Agonija građana Železničke ulice u Žitištu još uvek traje.

Kako saznaje naša ekipa, problem je prijavljen inspekciji i nadležnima još 2015. ali odgovor i rešenje nisu još uvek dobili.

Sva vrata su mi im zatvorena, prepušteni su sami sebi, govori naša sagovornica Nevena Marinković.

Institucije u Žitištu ne reaguju. Kanal sa kojim imamo problem se nalazi tačno preko puta naše kuće, on je tu na čistini, nije zaštićen od drugih kuća sa te strane i neprijatan miris se širi zimi, leti je nepodnošljivo.

Problem je što se u taj kanal ispuštaju kako fekalije, tako i otpadne vode i onda se duž njega širi neprijatan miris. Ja sam usnimila kako cevi kuće koje živi do strane kanala, tako komšiju sa preke strane kako je pružio crevo i ispušta fekalije, to je naravno sve dostavljeno inspekciji opštine Žitište, ali ništa.

Davne 2015 godine je zvanično krenuo problem kada smo prvi put apelovali na institucije opštine. Usledilo je: od žalbe lično predsedniku opštine Žitište, skupljanja peticije gradjana Železničke ulice, 40 potpisa, zatim izlazak inspekcije, napravljen je zapisnik i do dan danas tišina. Odlučila sam opet da odem u opštinu Žitište u dogovoru sa zaštitnikom gradjana opštine, u slučaju da kod njih ima propusta, oni reaguju. Uradila sam tako, podnela sam zahtev i još pustila mail da dostavim sve priloge što imam, na šta me je nazvala telefonom ( nikakav pismeni trag mi nije dostavila ), i rekla da je ona pre nego mene kontaktirala zaštitnika gradjana i rekla da je njemu objasnila da je problem komplikovaniji ( ja nemam potrebe dalje da se čujem sa njim), meni rekla da nisam dostavila dobre dokaze i da ona može izaći na teren, ali oni će povući cevi i neće naći ništa.

Žitište kanalizacija
foto: Privatna arhiva
Žitište kanalizacija
foto: Privatna arhiva

Nevena nije sama, ostali građani ove ulice takođe smatraju da je ovo jedan od najvećih problema.

Dušica Bundalo kaže da je njena kuća prva koja je sagrađena u Železničkoj ulici.

Ovaj problem postoji oduvek, prvo je iskopan kanal za Plastiku Žitište, da bi hladila njihove proizvode, garnišne, creva kojima se zaliva bašta i ne znam šta. Tu je išla čista voda, međutim, čim se ozidao "Agroživ" i počeo da radi, pušteno je ovo što vidimo danas. Taj problem postoji već 30 godina, jer ja znam otkad ovde živim. 30 godina niko ništa nije uradio, ja stvarno nemam reči.

Bile su cevi donešene, jer moj prelaz ima ispod cevi, da bi auto ili prikolica mogli da uđu. Tu ima cevi i to je poravnano. Stigle cevi za sve, ali je neko pokrao. I to je trebalo biti zatvorena kanalizacija, sa velikim cevima, ali je neko preko noći sve odneo. posle se odustalo od toga, nema ko da finansira. Kanal sa zatvorenim cevima nikome ne bi smetao i sve bi bilo u redu.

Direktor Ekosa se nije pojavio, inspekcija je izlazila na teren, ali zapisnik građani nikada nisu dopili. Nisu sigurni da li je to uopšte zabeležno i zašto ovaj slučaj nikome nije važan. Kontaktirali su i Republičku inspekciju, od koje su dobili odgovor da su apelovali na inspekciju u Žitištu, ali ni posle toga, ništa nije urađeno.

U želji i nadi da će svoj problem rešiti, žitelji Železničke ulice, poslali su preporučeno pismo predsedniku države. Kažu da su pošiljku uredno ispratili, da imaju informaciju da je dostavljena, ali ni od predsednika odgovor nisu dobili.

Pismo predsedniku
foto: Privatna arhiva
Pismo predsedniku
foto: Privatna arhiva

Kako smo dobili i snimke koji dokazuju da Komunalno preduzeće "Ekos" izbacuje fekalije nadomak kuća Železničke ulice, odlučili smo da kontaktiramo direktora ovog preduzeća.

- Dobar dan, zovem iz redakcije Espresa, mogu li od Vas dobiti informacije vezane za slučaj kanalizacije i ispuštanje fekalija u Železničkoj ulici?

- Dobar dan, ja sam pravnica, čula sam za slučaj, ali ne znam ništa više o tome. Direktor zajedno sa timom radi na tom slučaju.

Da li mogu da razgovaram sa direktorom ili nekim od članova tima?

-Direktor trenutno nije ovde, na sastanku je, a kolege su na terenu. Možete da pozovete u ponedeljak u 8h. Tada će svi biti ovde.

Hvala, prijatno!

-Nema na čemu, prijatno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.